in ,

Zrenjaninci kumuju mostu Borča – Zemun

Most Borča Zemun - Kineski most - mostu Borča - Zemun
Most Borča Zemun - Kineski most - mostu Borča - Zemun

Pokret „Napred Banat“ i „Napred Pančevo“ u Zrenjaninu i grupa građana „Zemunska inicijativa“, uz podršku Dragiše Matića biografa iz Idvora, pokrenuli su inicijtivu da mostu Borča – Zemun dobiju ime našeg velikog naučnika, pronalazača, diplomate, humaniste, pisca i patriote Mihajla Pupina.

Po završetku izgradnje, most Zemun-Borča će mnogo značiti za ubrzanje saobraćaj od Beograda prema Banatu i privredu pa tako i za Idvor, koji je Pupin celog života nosio u srcu i zvanično, s ponosom, upisao uz svoje ime i prezime, navodi se u inicijativi.

Pupin je počasni građanin Zrenjanina i najzaslužniji što se teritorija današnjeg Banata nalazi u sastavu Srbije. Isto tako, pružio je nemerljiv doprinos svojoj domovini i svetskoj nauci i zaslužuje da ovaj most ponese njegovo ime – zaključak je delegacije pokreta „Napred Banat“, koja je posetila Pupinovo rodno mesto Idvor.

Zrenjaninci i Zemunci kumuju mostu Borča - ZemunPredstavnici „Zemunske inicijative“ takođe su se obreli u Idvoru, a sunarodnici velikog naučnika očekuju da će nadležni imati razumevanja i odobriti da se novi most imenuje u Pupinov.

Valjda se i mi pitamo nešto

Zašto isti sada nazivaju most Borča – Zemun, a ne most Zrenjanin – Zemun?

Nekako je logičnije pitati žitelje naselja leve obale Beograda, tačnije oko 100.000 ljudi kako žele da im se zove budući most, kojim će kraće putovati do škole, fakulteta, posla, bolnice, pozorišta, bioskopa, tržnih centara itd.

Daleko veći broj stanovnika na levoj obali Beograda ima svakodnevnu potrebu da prelazi Dunav, nego što imaju stanovnici Zemuna ili kojim slučajem stanovnici Zrenjanina.

Zar nije dovoljno što imamo „Pančevački most“ u Beogradu, sad žele da imamo i „Zrenjaninski most“.

Nemamo ništa protiv toga da novi most nosi naziv nekog našeg poznatog naučnika ili pisca, ali očekujemo od gradske vlasti i Komisije za imenovanje ulica i trgova da prihvati želju Beograđana. Verujemo da će narodni naziv „Kineski most“ biti najprimenjeniji, ali zvaničnom nazivu želimo i mi da kumujemo.

Kume - Kum nije dugme

Znamo mi za stare srpske običaje (staro kumstvo) kako bi se kumovi manje viđali i svađali, ali neka se Zemunci i Zrenjaninci viđaju jednom godišnje. Mi verujemo u nove srpske običaje, najbolji drugovi i drugarice su danas kumovi, stoga mi želimo kumovati i sa Zemuncima se svakodnevno viđati.

Stoga, ovim putem pozivamo sve pokrete građana, nevladine organizacije, gradsku opštinu Palilula i stanovnike Borče, Krnjače, Koteža, Ovče, Padinske Skele, Kovilova, Glogonjskog Rita, Jabučkog rita, Crvenke da se aktiviraju i podrže našu inicijativu da i mi učestvujemo u imenovanju mosta Zemun – Borča.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

11 Comments

  1. Cemu taj princip „nek’ komsiji crkne krava“, Ideja o nazivu mosta po Pupinu uopste nije losa, a to sto dolazi od strane Zrenjaninaca vise govori o nasoj nesposobnosti da smislimo dobro ime i da pri tom ukazemo postovanje prema nekim vaznim ljudima iz srpske istorije. Setite se samo onih, blago receno, nakaradnih predloga nasih sugradjana za ime mosta preko Ade… Zivim u padinskoj Skeli i dajem punu podrsku predlogu Zrenjaninaca!

  2. Не разумем зашто би икоме сметало да се мост назове по Пупину, један је од наших највећих научника?

  3. Slazem se da most treba da ima neke veze sa njenim graditeljima koji su ga prakticno i finansirali ali mislim da treba da bude nesto lepo povezano sa Kinom a ne tako pojednostavljeno-Kineski most.
    Evo ja predlazem da se most zove Peking, mislim da je ime jednostavno, zvucno i da ima asocijacije na jedan atraktivan i moderan svetski grad u ekspanziji sto je i buducnost leve obale Dunava

Živi u sadašnjosti. Uči iz prošlosti. Planiraj budućnost.

Duhovi prošlosti

Požar na zgradi Opštine Palilula

Ugašen požar na zgradi Оpštinе Palilula