in

MmmMmm ŠmrcŠmrc OooOoo

U Ovči je 1973. počelo snimanje serije „Salaš u Malom Ritu“

Verovali ili ne, na današnji dan pre 40 godina počelo je emitovanje serije „Salaš u Malom Ritu“ jedne od najboljih i najvoljenijih jugoslovenskih TV serija svih vremena…

Kako je domaća štampa propratila snimanje serije u Ovči

Decembar 1973: U okolini Beograda, u selu Ovči, nedavno je počelo snimanje serije „Salaš u Malom ritu“ prema istoimenom romanu Arsena Diklića, koji je istovremeno i pisac scenarija.

Serija će imati 13 epizoda i uz već poodmaklu realizaciju „Petorice otpisanih“ ona je za sada najveći poduhvat Filmske redakcije TV-Beograd.

Koproducenti su CFS „Košutnjak“ i „Neoplanta“ iz Novog Sada, a rezultat ovog zamašnog posla ne treba da bude samo TV serija, već i dugometražni igrani film za koji se najavljuje da će biti jedan od učesnika sledećeg pulskog festivala.

„Salaš u Malom ritu“ Arsena Diklića bio je proglašen 1953. godine najboljim dečjim romanom sa tematikom iz NOB. Diklić je pisao scenarija za više igranih filmova („Rodopolje“, „Marš na Drinu“), a jedan je i od scenarista „Užičke republike“.

„Salaš u Malom Ritu“ je njegov prvi angažman na Beogradskoj televiziji. Ne krije zadovoljstvo što je posle pet godina čekanja snimanje
najzad počelo.

Direktor RTB na terenu: Milan Vukos (levo) u razgovoru sa građanima Ovče (foto: RTV revija)

U ratnom košmaru

Diklić nam je rekao – Ne žalim zbog odugovlačenja jer sam dobio reditelja kojeg sam priželjkivao – Branka Bauera, a takođe i snimatelja Branka Blažinu. Njih dvojica su radili film po mom delu „Ne okreći se sine“ i mislim da smo se kao ekipa već uigrali.

Istaknutom zagrebačkom režiseru Branku Baueru čiji filmovi „Licem u lice“ „Prekobrojna“ i „Ne okreći se sine“ predstavljaju značajne domete naše kinematografije, ova serija je, takođe, prvenac na Beogradskoj televiziji.

Posle petogodišnje pauze (radio je samo dve dokumentarne serije) „Salaš u Malom ritu“ je prvi krupan Bauerov zadatak, ali iskusni profesionalac nimalo ne strepi: – Nemam tremu pred publikom, a ni pred takozvanom kritikom, jer ovo je izuzetno dobar tekst, a s druge strane imam poverenje u sebe.

Serija, kao i film „Salaš u Malom ritu“, ima donekle sličnosti sa filmom „Ne okreći se sine“. U oba slučaja to je ratna priča, ali rat nije u prvom planu, već ljudski odnosi poneseni i oblikovani ratnim vihorom.

„Salaš u Malom ritu“ nosi antiratnu poruku, jer dečkić, junak priče Milan Maljević, iako je bio suočen sa borbom i učestvovao u njoj, vraća se igračkama, ostavlja pušku, postaje ono što zapravo i jeste – dete.

Iza snimatelja serije Branka Blažine ostalo je dvadeset igranih filmova, a prošle godine njemu je pripala Zlatna arena za fotografiju u Kljakovićevom ostvarenju „Kužiš stari moj“. Televizijski gledaoci ga pamte kao snimatelja izuzetno uspele serije „Naše malo misto“.


Arsen Diklić u Ovči, decembra 1973. godine (foto: RTV revija)

Dva dobra drugara

Glavnu ličnost „Salaša u Malom ritu“, Milana Maljevića, igra trinaestogodišnji Slavko Štimac koga je publika već upoznala i zavolela kao junaka Gluščevićevog filma „Vuk samotnjak“.

Za dečaka iz Like (živi u selu Perušići) Slobodan Perović, koji igra jednu od glavnih uloga u seriji kaže „Dečko je neverovatan. Sa decom je veoma teško raditi, to znam iz iskustva, ali sa Slavkom je to prava pesma. On i ne zna da glumi. Pred kamerom je isto toliko prirodan kao i u životu“.

Milanovog saborca i filmskog druga Rašu tumači Svetislav Goncić iz Beograda, učenik Osnovne škole „Banović Strahinja“. Svetislav, takođe, ima nešto glumačkog iskustva: igrao je sa Pavlom Minčićem u seriji „Ringe, ringe Paja“, a bio je i jedno od Čkaljine dece u „Kamiondžijama“.


U „Salašu“ nikada zajedno u istom kadru, ali ovom prilikom poziraju za buduće gledaoce TV serije: Svetislav Goncić, Milan Srdoč, Cica Perović i Slavko Štimac, pod budnim okom reditelja Branka Bauera (foto: RTV revija) 

Dečaci su i van vidokruga kamere veliki drugovi.

Kada smo ih upitali čime će se baviti kada odrastu, solidarno su u jedan glas odgovorili:

– Bićemo glumci!

U seriji još igraju Milan Srdoč, Milutin Butković, Mira Peić, Mića Tomić, a učestvuju i članovi dečje Dramske grupe RTB. Kostime radi Zagorka Stojanović, a o scenografiji se brine Vlasta Gavrik.

Napisala: Jasmina Lekić, obrada: Yugopapir (RTV revija, decembar 1973.)
Izvor: Yugopapir

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

7 Comments

  1. Nije u Ovči nego u Omoljici, na slici je stara škola u Omoljici, naspram nje je kuća u kojoj je uvek stanovao sa porodicom seoski pop. Popova kuća je u filmu kafana sa terasom u kojoj Pavle Vujisić služi Šiceru pivo.
    Informišite se pre nego napišete članak.

  2. Snimanje filma je pochelo snimanjem Zimovanja u Jakosfeldu u Ovchi, Zemunu i josh nekim mestima u Sremu i Banatu, u jesen i zimu 1973/74. godine.
    Drugi deo filma, Salash u Malom Ritu, sniman je u Omoljici, Ivanovu i Tarashu, tj. u Banatu, u leto 1974. godine.

Nebojsa Ilic Photography-Slika 10 - Pas farma na 5-ci

Galerija | Životinje sa leve obale

Bombašima iz Borče pravosnažno kućni zatvor