U Ovči je 1973. počelo snimanje serije “Salaš u Malom Ritu”

u Kultura

Verovali ili ne, na današnji dan pre 40 godina počelo je emitovanje serije “Salaš u Malom Ritu” jedne od najboljih i najvoljenijih jugoslovenskih TV serija svih vremena…

Kako je domaća štampa propratila snimanje serije u Ovči

Decembar 1973: U okolini Beograda, u selu Ovči, nedavno je počelo snimanje serije “Salaš u Malom ritu” prema istoimenom romanu Arsena Diklića, koji je istovremeno i pisac scenarija.

Serija će imati 13 epizoda i uz već poodmaklu realizaciju “Petorice otpisanih” ona je za sada najveći poduhvat Filmske redakcije TV-Beograd.

Koproducenti su CFS “Košutnjak” i “Neoplanta” iz Novog Sada, a rezultat ovog zamašnog posla ne treba da bude samo TV serija, već i dugometražni igrani film za koji se najavljuje da će biti jedan od učesnika sledećeg pulskog festivala.

“Salaš u Malom ritu” Arsena Diklića bio je proglašen 1953. godine najboljim dečjim romanom sa tematikom iz NOB. Diklić je pisao scenarija za više igranih filmova (“Rodopolje”, “Marš na Drinu”), a jedan je i od scenarista “Užičke republike”.

“Salaš u Malom Ritu” je njegov prvi angažman na Beogradskoj televiziji. Ne krije zadovoljstvo što je posle pet godina čekanja snimanje
najzad počelo.

Direktor RTB na terenu: Milan Vukos (levo) u razgovoru sa građanima Ovče (foto: RTV revija)

U ratnom košmaru

Diklić nam je rekao – Ne žalim zbog odugovlačenja jer sam dobio reditelja kojeg sam priželjkivao – Branka Bauera, a takođe i snimatelja Branka Blažinu. Njih dvojica su radili film po mom delu “Ne okreći se sine” i mislim da smo se kao ekipa već uigrali.

Istaknutom zagrebačkom režiseru Branku Baueru čiji filmovi “Licem u lice” “Prekobrojna” i “Ne okreći se sine” predstavljaju značajne domete naše kinematografije, ova serija je, takođe, prvenac na Beogradskoj televiziji.

Posle petogodišnje pauze (radio je samo dve dokumentarne serije) “Salaš u Malom ritu” je prvi krupan Bauerov zadatak, ali iskusni profesionalac nimalo ne strepi: – Nemam tremu pred publikom, a ni pred takozvanom kritikom, jer ovo je izuzetno dobar tekst, a s druge strane imam poverenje u sebe.

Serija, kao i film “Salaš u Malom ritu”, ima donekle sličnosti sa filmom “Ne okreći se sine”. U oba slučaja to je ratna priča, ali rat nije u prvom planu, već ljudski odnosi poneseni i oblikovani ratnim vihorom.

“Salaš u Malom ritu” nosi antiratnu poruku, jer dečkić, junak priče Milan Maljević, iako je bio suočen sa borbom i učestvovao u njoj, vraća se igračkama, ostavlja pušku, postaje ono što zapravo i jeste – dete.

Iza snimatelja serije Branka Blažine ostalo je dvadeset igranih filmova, a prošle godine njemu je pripala Zlatna arena za fotografiju u Kljakovićevom ostvarenju “Kužiš stari moj”. Televizijski gledaoci ga pamte kao snimatelja izuzetno uspele serije “Naše malo misto”.


Arsen Diklić u Ovči, decembra 1973. godine (foto: RTV revija)

Dva dobra drugara

Glavnu ličnost “Salaša u Malom ritu”, Milana Maljevića, igra trinaestogodišnji Slavko Štimac koga je publika već upoznala i zavolela kao junaka Gluščevićevog filma “Vuk samotnjak”.

Za dečaka iz Like (živi u selu Perušići) Slobodan Perović, koji igra jednu od glavnih uloga u seriji kaže “Dečko je neverovatan. Sa decom je veoma teško raditi, to znam iz iskustva, ali sa Slavkom je to prava pesma. On i ne zna da glumi. Pred kamerom je isto toliko prirodan kao i u životu”.

Milanovog saborca i filmskog druga Rašu tumači Svetislav Goncić iz Beograda, učenik Osnovne škole “Banović Strahinja”. Svetislav, takođe, ima nešto glumačkog iskustva: igrao je sa Pavlom Minčićem u seriji “Ringe, ringe Paja”, a bio je i jedno od Čkaljine dece u “Kamiondžijama”.


U “Salašu” nikada zajedno u istom kadru, ali ovom prilikom poziraju za buduće gledaoce TV serije: Svetislav Goncić, Milan Srdoč, Cica Perović i Slavko Štimac, pod budnim okom reditelja Branka Bauera (foto: RTV revija) 

Dečaci su i van vidokruga kamere veliki drugovi.

Kada smo ih upitali čime će se baviti kada odrastu, solidarno su u jedan glas odgovorili:

– Bićemo glumci!

U seriji još igraju Milan Srdoč, Milutin Butković, Mira Peić, Mića Tomić, a učestvuju i članovi dečje Dramske grupe RTB. Kostime radi Zagorka Stojanović, a o scenografiji se brine Vlasta Gavrik.

Napisala: Jasmina Lekić, obrada: Yugopapir (RTV revija, decembar 1973.)
Izvor: Yugopapir

Tags:

5 Comments

 1. Nije u Ovči nego u Omoljici, na slici je stara škola u Omoljici, naspram nje je kuća u kojoj je uvek stanovao sa porodicom seoski pop. Popova kuća je u filmu kafana sa terasom u kojoj Pavle Vujisić služi Šiceru pivo.
  Informišite se pre nego napišete članak.

  • Niko ne kaže da nije snimano u Omoljici, ali snimanje je bilo i u Ovči. Imate gostovanje Štimca i Goncića u kojem i potvrdili da su snimali u Ovči, ali i drugim mestima u Banatu. Tako da se vi informišite pre nego što komentarišete!

   • Ma sta lupetas bre, u Ovci nema 5min serije, cela prica je u Omoljici i Omoljackom ataru. Sramota je da se to ime sela nespomene, ucestvovalo pola sela kao statisti, svi ih ugoscavali tokom snimanja… Kakva bre Ovca…

    • Da, prvi deo serije Salas u Malom Ritu snimljen je u Omoljici, ali drugi deo serije Zimovanje u Jakobsfeldu sniman je u Ovci i na drugim lokacijama … Zemun, Ivanovo, neka mesta u Sremu … itd.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Kultura

Idi na VRH