in

U razmaku od par dana, dva napada pasa na mališane u Kotežu

Muke sugrađana sa leve obale sa čoporima pasa lutalica traju godinama unazad i izgledaju kao potpuno nerešiv problem. Neretko psi u čoporu se agresivni, pa se mnogi brinu za bezbednost.

Lajanje na prolaznike, juriš na gume automobila, ali i na mlade majke sa decom, bicikliste i sve druge sugrađane, sve je to česta slika na levoj obali.

Kako saznajemo, u samo nekoliko proteklih dana psi su napali čak dva mališana iz naselja Kotež, ali nisu u oba slučaja krivi „ničiji“ psi.

Jedan napad odigrao se u ulici Kalovita u Kotežu. Drugi napad, za koji je krivac čipovan i sterilisan pas, desio se u Uzdinskoj ulici.

Direktor „Veterine Beograd“, Branimir Grubić, potvrdio je ove navode i naglasio da su najveći krivci za probleme sa psima upravo neodgovorni vlasnici.

„Veterina” je zadužena za nevlasničke pse, ali po nalogu veterinarske inspekcije, policije ili Zavoda za infektivne bolesti, hvatamo i vlasničke pse koji su naneli povrede. Onda ih predajemo veterinarskoj inspekciji na dalje procesuiranje. Vlasnici pasa uglavnom kažu da im je ljubimac pobegao, ali najčešće je istina da oni pse puštaju da bi se „izjurili” sa drugima, a pogotovo zato što žele da ih se otarase – objašnjava Grubić.

Kako Grubić dodatno navodi, Kotež je jedno od naselja u koje neodgovorni vlasnici dođu da ostave svoje „nepoželjne“ ljubimce.

Poznato je da je isti slučaj je i sa drugim naseljima na levoj obali. Osim toga, veliki je i broj sugrađana koji hrane napuštene pse i brinu o njima.

Direktor Veterine navodi kako je sugrađanima teško objasniti, da su psi koji nisu agresivni zapravo i dobri za njihov komšiluk.

Kada sklonimo te pitome, zbog neodgovornog vlasništva uvek na njihovo mesto dolaze uplašeni psi koji u mnogo većem procentu ujedaju i izazivaju povrede. Zato je na tim lokacijama veoma važno prisustvo takozvanih gradskih pasa. Jer oni su sterilisani, čipovani, vakcinisani, očišćeni od parazita. Veoma je značajno što oni i čuvaju svoju teritoriju od novih pasa – kaže Grubić

Nažalost, sve ovo nije nikakva uteha za sugrađane sa leve obale, a pravog rešenja za ovaj problem nema nigde ni u najavi. Ono što nam nude kao utehu je pretpostavka da će se broj pasa lutalica drastično smanjiti u narednih 7 do 10 godina.

Očigledno nam nedostaju drastične kazne za neodgovorne vlasnike koji svoje „ljubimce“ ostavljaju na ulici i to u našem komšiluku.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Kasno sinoć, za manje od dva sata, dve saobraćajne nezgode na levoj obali

    Ministar prosvete o nastavi od septembra