in

U napadima na sugrađane sve češće vlasnički psi, a ne lutalice

Od početka godine do kraja oktobra prijavljeno je čak 2.835 napada na sugrađane od strane pasa u Beogradu, a sve češće se radi o povredama koje su naneli vlasnički psi.

Kada neodgovoran vlasnik pusti psa na ulicu, onda je reč o novoj sredini i tu je prisutan strah jer se pas našao u uslovima na koje nije navikao i svaka nova situacija po njega deluje opasno – objašnjava Budimir Grubić, direktor JKP „Veterina Beograd“

Iako ih mnogi nazivaju lutalicama, često su psi koji se nađu na ulici zapravo vlasnički psi.

Po prijavama građana, zaposleni u JKP „Veterina“ ih sklanjaju sa ulice, sterilišu, vakcinišu i čipuju. Kako su mesta u azilima popunjena, nakon zoohigijenskih uslova određeni broj se ponovo vraća na ulicu.

Međutim, nadležni kažu da ulični psi retko napadaju prolaznike. Čin ujeda se događa u trenutku kada nešto isprovocira životinju te izazove takvu reakciju kod nje.

Dakle i psi se plaše, strah ume da bude obostran, a baš je to jedan od osnovnih uzroka neželjenih situacija.

Tokom 2018. godine u prestonici je na meti bilo 1.338 Beograđana. Od toga, zahtev za nadoknadu štete podnela je polovina ovog broja

Od onih koji su zatražili, oko 70 odsto dobilo je novac od Grada. U te svrhe Grad je isplatio nešto više od 13 miliona dinara.

Istraživanja agencije Animal friends, koja su nedavno sprovedena, pokazuju da je labrador najopasnija rasa kod koje postoji mogućnost da ugrize nekoga.

Odmah iza labradora nalaze se nemački ovčari, bulterijeri i škotski ovčari.

Jedan od razloga zašto je najviše ugriza labradora je i činjenica da su oni prilično popularani kao kućni ljubimci, tako da ih srazmerno ima više od svih ostalih rasa.

Međutim, u nedavno zabeleženim slučajevima u Jajincima i u Kotežu, napadači su bili američki stafordi. naravno vlasnički psi.

Ipak, veliki broj sugrađana zna da rasa psa nije ono što ga čini opasnim već njegov način života i vaspitanje.

Sugrađanima savetujemo da uvek drže distancu, čak i kada se sretnu sa vlasničkim psom, jer nikada ne možete znati da li je pas socijalizovan ili ne.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Ponovno demoliranje igrališta u Kotežu prijavljeno policiji (FOTO)

Udruženja, sugrađani i učenici očistili okretnicu u Padinskoj (FOTO)