in

Opasni psi idu u azil Kovilovo, ali moguće ih je udomiti

Pod upravom JKP „Veterina Beograd“ postoji pet prihvatilišta za pse. Od toga su čak tri na levoj obali i to u Ovči, Padinskoj Skeli i Kovilovu. Preostala dva azila za pse nalaze se u Rakovici i Zemunu. 

Azil za pse u Kovilovu namenjen je za smeštaj onih pasa koji su „obeleženi“ kao agresivni. Trenutno ih je oko 300 na ovoj lokaciji, a sa ulice su sklonjeni jer su napadali ljude. Psi koji su smešteni u Kovilovu ne vraćaju se na ulice, odnosno prvobitno stanište, ali ulaze u program usvajanja.

To su uglavnom stariji psi. Neki od njih su kod nas dugi niz godina i oni su nakon određenog perioda i socijalizovani. Ulaze i u program usvajanja, ali uz napomenu potencijalnom usvojiocu o svim karakteristikama i istoriji psa koji se usvaja. – objašnjavaju nadležni iz JKP „Veterina Beograd“

Međutim, oni koji ne nađu novi dom trajno se zadržavaju u prihvatilištu, a među napuštenim ljubimcima trenutno je najviše mešanaca.

Obavezna procedura kroz koju prolaze svi članovi prihvatilišta je prijemni pregled, zatim razvrstavanje, program kontrole koji podrazumeva čipovanje, vakcinaciju i sterilizaciju. Kada se završi određeni medicinski tretman, napušteni ljubimci se raspoređuju u prihvatilišta.

U azilu u Kovilovu, koji se nalazi na prostoru nekadašnje Vojne bašte, radi devetoro zoohigijeničara, jedan veterinarski tehničar i jedan veterinar.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Saznajte zašto u nedelju treba da posetite Hram Svete Petke na Ovčanskom putu

    Borča konačno dobila još jednu ispostavu Pošte Srbije