in

Javni beležnik (notar) u Borči

Najčešća pitanja sugrađana iz Borče proteklih godina su bila „Jel ima notara u Borči“, „Gde se nalazi najbliži notar u Borči“ i slična, stoga smo odlučili da se malo pozabavimo pomenutom temom.

Na osnovu Zakona o javnom beležništvu, koji je stupio na snagu 1. septembra 2014, notari su ti kojima se treba obratiti kada je potrebna overa ugovora. 

To su ugovori o raspolaganju stana, kupoprodaji stana, poklonu nepokretnosti, o razmeni nepokretnosti, kupoprodaji nepokretnosti, ugovora o hipoteci, ugovora o doživotnom izdržavanju, o raspodeli imovine za života, bračnog ugovora i sporazuma supružnika o deobi njihove zajedničke imovine.

Overa fotokopija svedočanstava i diploma neophodnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, javni beležnici obavljaju besplatno tokom radnog vremena u svih 198 kancelarija širom Srbije.

Građani mogu da povere sastavljanje ugovora advokatu ili javnom beležniku. Ako ga sastave kod advokata, ugovor moraju da overe kod javnog beležnika. Građani mogu i sami da sastave ugovor i da ga odnesu kod notara na overu, što su nekada završavali na sudskim šalterima.

Javni beležnik će dokument potvrditi tako što će na njega staviti svoj pečat koji se zove „solemnizaciona klauzula“ (overa notara), što je isto kao nekada pečat suda.

Inače, Notar ili javni beležnik je stara pravnička profesija čija je uloga da sve ugovore, sporazume i druge pismene beleške, overava i odgovara za njihovu zakonitost.

Iznos koji se plaća notarima zavisi od vrednosti imovine. Postoji zvaničan tarifnik u kom je jasno određena nagrada notara za obavljen posao.

Tako se navodi da se nagrada za sačinjavanje javnobeležničkih zapisa – ugovora o prodaji stana, poklonu, doživotnom izdržavanju, određuje prema vrednosti stana, dok se za sačinjavanje predugovora, aneksa ili sporazuma o raskidu ugovora naplaćuje 50 odsto od te cene.

Primer: Ukoliko kupujete stan za 50 000 evra, taj posao vas kod notara košta oko 36 000 dinara. Sastavljanje beležničkog zapisa odnosno ugovora o kupoprodaji košta oko 30 000 dinara, uz PDV, što je oko 36 000 dinara. Notaru treba nadoknaditi sudske, administrativne, poštanske i bankovne troškove, a ako mora da putuje u drugo mesto, i putne troškove. 

Koliko ima notara u Srbiji

Do nedavno Srbija je imala ukupno 168 javnih beležnika, ali je početkom 2019. godine imenovano novih 30 javnih beležnika, pa sada pomenutu delatnost obavljati ukupno 198 javnih beležnika.

Prema rečima predsednika Javnobeležničke komore Srbislava Cvejića predviđeno je 370 javnih beležnika. Što znači da u budućnosti možemo očekivati i notara na levoj obali, ali ne i u bliskoj budućnosti obzirom da se za novih 30 notara čekalo 5 godina.

Primera radi u Šapcu na 120.000 stanovnika i 52 naseljena mesta ima samo tri. U Loznici, koja pokriva manje, ali zahtevno područje zbog granice sa BiH, rade tek dva notara.

Užice kao Borča ima isto stanovnika

U Nišu ove poslove obavljaju samo četiri kancelarije, Užice sa 70.000 stanovnika ima dve javnobeležničke kancelarije, a Požega, Bajina Bašta, Priboj, Prijepolje i Ivanjica po jednu.

U Vojvodini je situacija daleko bolja. U Novom Sadu, na primer, radi 10 javnih beležnika, a u Bačkoj Palanci, Beočinu, Bečeju, Vrbasu, Žablju, Srbobranu, Sremskim Karlovcima i Temerinu po jedan.

Lista mesta i gradova koji nemaju notara je poduža pa ih nećemo sve navoditi, ali ćemo izdvojiti gradove i mesta poput: Bora, Aleksandrovca, Preševa, Velike Plane, Kule, Dimitrovgrada, Lučana, Knjaževca, Ljubovije, Majdanpeka, Kladova, Titela, Priboja, Raške, Sjenice, Trstenika, Lajkovca, Čajetine, Bogatića itd.

Razlog zašto u manjim mestima javni beležnici ne žele da otvore kancelarije jeste jer im se ne isplati. Kako kažu, trećinu bruto prihoda daju državi. i plaćaju četiri vrste poreza. A tamo gde ima malo posla, beležnici kažu da ne mogu da pokriju ni troškove.

Borča, najveće naselje u Srbiji, ima 70.000 – 80.000 stanovnika (kao npr. Užice koje ima dva notara) i ipak nema svog notara.

Ako na pomenutu broju dodamo da kompletna leva obala ima sigurno 120.000 stanovnika, postavlja se pitanje zašto nemamo svog javnog beležnika, jer je otvaranje kancelarije za pomenutu populaciju sigurno isplativo!

Najbliži javni beležnici građanima sa leve obale

U gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, ove poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave.

Međutim, naša Opština Palilula ima pet kancelarija javnog beležnika pa samim tim ne možemo ići u sudove. Jedino što se sve kancelarije nalaze na drugoj strani Pančevačkog mosta odnosno desnoj obali.

Javni beležnici na Paliluli (5)

 • Javni beležnik Miodrag Đukanović
  Dalmatinska 72
  011/303-4319
 • Javni beležnik Branislava Čubrilović
  Dr Dragoslava Popovića 1
  011/329-1222, 329-1199
 • Javni beležnik Jelena Perović
  Dr Dragoslava Popovića 1
  011/3237-017
 • Javni beležnik Jovanka Jovanović
  Čarlija Čaplina 30
  011/407-5667
 • Javni beležnik Marijana Sekulić
  Miročka 1
  011/386-2944

Ukoliko želite da izbegnete gužve u centru grada i prelazak preko Pančevačkog mosta, onda vam preostaju notari u Zemunu.

Javni beležnici u Zemunu (6)

 • Javni beležnik Danka Carić
  Nikolaja Ostrovskog 1/3  
  011/3755-262
 • Javni beležnik Jelena Milošević
  Svetosavska 14
  011/316-4195
 • Javni beležnik Nataša Govedarica
  Bulevar Nikole Tesle 30
  011/2600-276
 • Javni beležnik Nina Štiglić
  Karađorđeva 2
  011/219-2505
 • Javni beležnik Vladan Radikić
  Karađorđeva 1/B
  011/414-4925
 • Javni beležnik Zorica Marićević
  Bul. Mihaila Pupina 199v/I
  011/2609-703

Iskreno se nadamo da će u skorijoj budućnosti ipak biti otvorena kancelarija javnog beležnika u nekom od naselja na levoj obali Dunava kako bi se olakšao život svim sugrađanima.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

 1. Zasto su u opste uvedeni notari?Zar pravnici i advokati se dovoljno vec nisu obogatili na racun jadnog naroda?Svi znamo gde je sud ,Normalno smo stajali u red i zavrsavali u kratkom roku.Znali smi i kolike su takse!A sta je sa notarskim tarifama?Troduplo i cetvoroduplo vece od sudskih overa,skrivene nikome nisu dostupne.Moras da zivkas i gubis vreme da bi ti zakazali za informacije,pa onda zakazes ponovo za pregled dokumenata,pa opet zakazes da bi overio…Ko je smislio ovu glupost sa notarima?Najverovatnije neko ko sedi u fotelji i drugi trce za njega…

Mazanje i kupanje u blatu na +35 stepeni u banji u Ovči

„Groblje kostiju“ u Padinskoj Skeli napokon očišćeno