in

Da li su sunčan dan i 9 stepeni signal za hladne radijatore u Borči

Danas nam se obratila sugrađanka sa pitanjem „Da li imate info zašto su hladni radijatori u Borči. Bez obzira na sunčan dan, ipak je samo 9 stepeni. Primorani smo da se dogrevamo, iako plaćamo infostan“


Pre samo 8 dana zbog izuzetno niskih temperatura JKP preduzeće “Gradska toplana“ prešla je na režim isporuke grejanja 24 sata.

Kako pojašnjavaju iz ovog preduzeća, od 5. februara je doneta odluka da se grejanje isporučuje po ovom režimu, sve dok traje “ledeni talas“, a prema vremenskoj prognozi, ovakav režim će trajati do 11. februara, ukoliko se meteorološka situacija ne poboljša pre.

Iz Gradske toplane pojašnjavaju da je u njihovoj dužnosti da kupcima, odnosno građanima, obezbede toplotnu energiju koja je neophodna za postizanje i održavanje propisane temperature u grejnim prostorijama.

Kada su niske spoljne temperature, po osnovu Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, a i u cilju tehničke zaštite sistema, grejni dan se može produžiti iako traje od 6 ujutru do 22 sata.

“Režim 24-časovnog grejanja podrazumeva da se uz poštovanje propisanih temperatura u nešto nižem režimu isporuke toplotne energije, količina energenata potrebnih za 16-točasovno zagrevanje prostorija rasporedi na čitav dan, s tim što je režim „noćnog“ grejanja  daleko niži od dnevnog režima“ kazali su iz preduzeća.

Što se tiče računa za isporučenu toplotnu energiju, iz Gradske toplane kažu da je na teritoriji grada već devet godina na snazi naplata na osnovu utrošene toplotne energije.

“Potrošnja toplotne energije svakako raste sa padom spoljnih temperatura, a visina računa zavisiće od  spoljnih temperatura do kraja tekućeg meseca.  JKP „Gradska toplana“ garantuje da promena režima grejanja u hladnim danima neće bitno uticati na visinu računa za isporučenu toplotnu energiju’’, dodaju iz “Gradske toplane“.

Pored toga što se građanima obezbeđuju potrebni uslovi u ovakvim situacijama, ovaj režim vrši i zaštitu sistema daljinskog grejanja, kao i zaštitu od smrzavanja vodovodnih i elektro instalacija u stambenim i poslovnim objektima, kako je objašnjeno.

Meteorološka situacija će se pratiti na dnevnom nivou, a procenjeno je da će režim trajati do 11. februara, međutim ukoliko se ne poboljšaju vremenski uslovi i noćna temperatura, može se produžiti i nakon tog datuma.

Očigledno se temperatura promenila, pa više nije minus tokom noći a preko dana nekoliko stepeni već su noćne oko 3 stepena a dnevne idu i do 10 stepeni, ali to nije razloga da radijatori tokom dana budu hladni.

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Delovi Borče Grede i Malog Zbega sutra bez struje

24. godine od bombradovanja i gde su pale bombe na levoj obali