in

Kreneš trotoarom sa bebom u kolicima, a od trave nema prolaza!

Vreme za šetnju je bilo idealno… Sugrađanka Milica iz Borče je poželela da prošeta posle podne sa decom i bebom u kolicima, ali nažalost od visoke trave nije mogla da prođe pa se ubrzo vratila kući.

Nije bila lenja, nego je pozvala JKP Zelenilo da ih priupita „Ko je nadležan za košenje duž trotoara na Ovčanskom putu?“.

Naravno odgovor je dobila da oni nisu nadležni. Stoga nam se obratila sa molbom i pitanjem o konkretnoj situaciji.

– Evo da vidite kako to izgleda, a nažalost moram tim putem da prođem sa decom jer u toj ulici živimo – rekla nam je surađanka Milica.
 
I dodaje, visina trave je preko 2 – 3 metra, estetski izgleda užasno, ali to i nije toliki problem koliko je problem zbog bezbednosti saobraćaja, jer vozači brzo voze.
 
 
Ovaj slučaj nažalost nije usamljen, jer je ista situacija duž Zrenjaninskog i Pančevačkog puta, Ovčanskom i Koteškom putu, na putu ka Kovilovu, putevi ka Glogonjskom i Jabučkom ritu, put ka Crvenki, park u Tovilištu, u Padinskoj Skeli, Krnjači, Revi itd.

Odgovor za sugrađanku, ali i sve druge sugrađane

JKP Zelenilo je nadležno samo za javne površine koje su pokrivene urbanističim planom, tačnije samo naselja Centar 1 do 5 u Borči i stambeni deo u Kotežu.

Duž Zrenjaninskog puta za održavanje je bilo zaduženo JP Putevi Srbije koje je održavalo put, a sad je verovatno JKP Zelenilo jer je sam put u nadležnosti grada, ali ovo ćemo proveriti narednih dana.

U naseljima severno od Borče, nikada nisu bile nadležne službe, već je PKB kosio za svoje radnike koji žive u njima. No prodajom PKB-a to pitanje održavanja nije rešeno iako su mnoga naselja građena planski tj prema urbanističkom planu.

Ovo znači da su za javne površine nadležni prvenstveno opština Palilula i grad Beograd. Zato je potrebno da se obratite direktno njima, ne komunalnim službama jer ćete dobiti isti odgovor da nisu nadležni, jer stvarno nisu.

Nakon prijave opština treba da angažuje određene službe da sprovedu košenje trave gde je potrebno.

Pisali smo vište puta na pomenutu temu „U Padinskoj skeli za košenje trave niko nije nadležan?„, čak i pozivali sugrađane na „RADNA AKCIJA! Problem sa travom na kompletnoj levoj obali

A šta mi kao „građani drugog reda“ možemo?

Možemo svi zajedno da se obraćamo nadležnima svakog dana, da ih zasipamo pozivima, mejlovima, poruka na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Beokom aplikaciji, odnosno gde god je moguće..

Da kolektivno budemo toliko dosadni da se konačno smiluju i reše problem sa održavanjem zelenih površina, koje ovih dana bujaju.

Lako je pokositi jednokratno, ali rešenje ne leži u tome jer sistemski problem mora da se reši. Svi koji imaju baštu znaju da je potrebno kositi na svake dve nedelje inače od trave ne može da se prođe, posebno u ovom periodu velikih kiša.

Dok se sistemski ne reši, moramo se svi potruditi

Pored poziva opštini, pozivamo i grad da se priključi rešenju problema sa održavanjem i košenjem trave. Taakođe, pozivamo i vlasnike zapuštenih bašti, placeva i dvorišta.

Ne vredi da čekamo da nam drugi reše probleme, zato pozivamo sve sugrađane da pokose ispred svojih dvorišta, ulaza i zgrada.

Samo zajedničkim snagama možemo pobediti korov i travu koja nas okružuje.

Igovori ne dolaze u obzir!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. ccc ko će vama udovoljiti, hoćete redovan prevoz, kanalizaciju, a sad bi i da vam bude pokošeno… pa ne može, kako će predsednik da položi za pilota ako ga stalno nervirate …

Motociklista poginuo na obilaznici Pupinovog mosta (FOTO)

Obilaznica odnosi živote, stručnjaci traže tri bitne promene