in

RADNA AKCIJA! Problem sa travom na kompletnoj levoj obali

Usled obilnih kiša ovog leta, preranog dolaska proleća, vegetacije koja prosto buja, još malo ćemo živeti kao ljudi iz prašuma Amazonije.

Na levoj obali u ovom momentu ima previše nepokošenih površina, duž Zrenjaninskog i Pančevačkog puta, put ka Kovilovu, put ka Glogonjskom i Jabučkom ritu, put ka Crvenki, park u Tovilištu, u Padinskoj Skeli, Krnjači, Kotežu itd.

Sve što smo nabrojali su nam poznate lokacije, koje smo primetili i koje su nam sugrađani sugerisali. Možemo samo da se zapitamo šta je sa onim što ne znamo?!

kosenje-trave-2016-03

Nadležni i nadležnosti na levoj obali

Naravno prva adresa na koju kucamo kada je u pitanju košenje trave je JKP Zelenilo. Obratili smo im se i dobili brz i kratak odgovor da oni kose samo površine u njihovom programu redovnog održavanja.

Ovakav odgovor znači samo jedno, da bi pokosili druge površine potrebno je da ih „neko“ angažuje.

Taj neko ko ih može angažovati jeste naša opština, kojoj smo se takođe obratili, međutim zvaničan odgovor još nismo dobili.

kosenje-trave-2016-02

Juče smo uputili zahtev PKB-u koji je zadužen za „svoja“ naselja – Padinska Skela, Kovilovo, Glogonjski i Jabučki rit, Besni Fok, Dunavac, Vrbovski, Preliv i Široka Greda.

Verujemo da njihova podrška neće izostati jer su do sada uvek izlazili u susret.

Zašto moramo pokositi travu!

Zaraslih površina na levoj obali u ovom momentu ima previše i teško ih je sve pokositi. Međutim duž puteva, trotora i stajališta, u naseljima i parkovima se to mora uraditi, posebno sada pred bujanja ambrozije koja počinje da raste upravo sredinom jula.

Za one koji ne znaju samo jedna biljka ambrozije produkuje do nekoliko milijardi polenovih zrna, a u našoj sredini raste od pet do deset biljaka po glavi stanovnika, onda je jasno koliko je opasna po zdravlje.

Ambrozija i korov u Borči

Ambrozija može da poraste do dva metra. Stablo je razgranato, sa listovima jajolikog oblika posutim dlačicama. Cvetovi su žućkasti, skupljeni u duge grozdaste cvasti na vrhu. Najviše je ima na zaraslom zemljištu, u zapuštenim baštama i dvorištima, na međama i kraj puteva.

Ako vas ugrožava ambrzija iz komšijinog dvorišta onda pročitajte ovaj članak „Šta ako vaš komšija gaji ambroziju u svom dvorištu?“.

Radna akcija svih službi, ali i nas kao pojedinaca

Pored poziva opštini i PKB-u, pozivamo i grad da se priključi rešenju košenja trave, kao i vlasnike zapuštenih bašti, placeva i dvorišta.

Ne vredi da čekamo da nam drugi reše probleme, zato pozivamo sve sugrađane da pokose ispred svojih dvorišta, ulaza i zgrada.

Samo zajedničkim snagama možemo pobediti korov i travu koja nas okružuje.

U ovom problemu definitivno moramo svi učestovati, izgovori ne dolaze u obzir!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Bas sam pre neki dan na parkingu kod poste u Krnjaci cekala supruga i posmatram nesto sto je nekad bio parkic (ima onih decijih sprava) , a sada je dzungla. I pored svega dolazi covek sa kombijem i iz njega istovaruje travu (gomilu pokosene trave) tu pored kontejnera. Naravno tu travu niko nece ukloniti jer nije nicija nadleznost. Mnogo sam se iznervirala.

OPASNO!!! Ulična trka na Zrenjanincu (VIDEO)

Pozivamo studente da se prijave za eko kamp „Sačuvajmo Dunav”