in

Šta ako vaš komšija gaji ambroziju u svom dvorištu?

Ambrozija i korov u Borči

Stanovnici leve obale redovno se susreću sa brojnim problemima u vezi sa isključenjima struje, vode, neravnim i nedovršenim putevima, rojevima komaraca, neredovnim i neadekvatnim gradskim prevozom i mnogm drugim teškoćama koje nastoje da reše državne institucije.

Međutim, šta uraditi kad vaš prvi komšija ne mari za vaše zdravlje i svesno i namerno ga ugrožava?

Javila nam se sugrađanka iz Borče sa ozbiljnim problemom koji traje i koji utiče na desetine ljudi u njenom okruženju. Naime, njen prvi komšija „uzgaja“ velike količine ambrozije u, oko i ispred svog dvorišta.

Kao što je svima poznato, ova biljka je izuzetno opasan korov i veliki alergen. Statistike pokazuju da je čak 80 % stanovništva u Srbiji alergično na ovu biljku.

U nekim zemljama u našem regionu, kao što su Mađarska, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, doneti su zakoni o obaveznom otklanjanju ovog izuzetno štetnog korova koji hara prirodom počev od jula pa sve do perioda kad temperature krenu padati ispod nule.

Komšija iz Borče, međutim, pravi se da je ambrozija sasvim obična biljka koja ni na koga ne utiče i čak i pored primedbi naše sugrađanke ne pokazuje nikakvu nameru da ovaj korov skloni sa svog poseda.

Šta ako vaš komšija gaji ambroziju u svom dvorištu? - 2015 Šta ako vaš komšija gaji ambroziju u svom dvorištu? - 2015 Šta ako vaš komšija gaji ambroziju u svom dvorištu? - 2015

 

Da stvar bude još gora, i sugrađanka koja nam se obratila i njeno 12-godišnje dete alergični su na ambroziju i već skoro dva meseca piju lekove za regulaciju alergijskih stanja ali protiv ove količine korova ništa ne pomaže a kamoli lekovi!

Mi smo se obratili „Gradskom zelenilu“ od kojih smo saznali da u našoj zemlji još uvek ne postoje nikakav zakon niti odredba kojima bi se svi vlasnici bilo kakvih poseda primorali na obavezno otklanjanje ambrozije iz svojih dvorišta, sa njiva i poseda.

Oni su nas stoga uputili na Komunalnu policiju jer se ovakvim ponašanjem opasno ugrožava zdravlje ljudi.

Iz Komunalne policije rečeno nam je da su oni nadležni za probleme ovog tipa i da će rado izaći svim sugrađanima koji imaju slične probleme. Potrebno je samo nazvati broj 0800/110-011, objasniti o čemu se radi i navesti tačnu adresu na kojoj se „problem“ nalazi.

Šta ako vaš komšija gaji ambroziju u svom dvorištu? - 2015

Ako imate sličnih problema sa nesavesnim komšijama, sada znate kako da ih rešite ako već ne pomaže lepa reč!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Sutra počinje školska 2015/2016. godina

OŠ „Zaga Malivuk“ dobila novi nameštaj