in

Koje biljke je najbolje saditi u novembru

Koje biljke saditi u novembru - 2014
Koje biljke saditi u novembru - 2014

Kako najbolje iskoristiti „prolećni“ novembar i koje biljke je najbolje saditi u ovo vreme? Tokom ovog perioda možemo saditi lukovice zumbula, narcisa, lale i krokusa. Nakon sadnje, ove lukovice prezimljavaju i cvetaju u proleće.

U toku ovog perioda lišće, koje se nagomilava u velikim količinama, odnosimo sa zelenih površina ostavljajući ih u kompostištu, a kasnije nam može poslužiti kao prirodno đubrivo. Sakupljeno lišće možemo iskoristiti i kao zaštitu od mraza za pojedine osetljive biljke.

Stekli su se pogodni uslovi za sadnju žive ogarde (Buxus, Pyracantha) kao i šiblja, sve do sredine ovog meseca. Lukovice i precvetalo jednogodišnje cveće sada vadimo iz zemlje. Lukovice očistimo, ostavimo da se prosuše i čuvamo ih za sadnju u proleće. U ovom periodu možemo saditi lukovice zumbula, narcisa, lale i krokusa. Nakon sadnje, ove lukovice prezimljavaju i cvetaju u proleće.

Koje biljke saditi u novembru - 2014

Najpre sadimo lukovice zumbula (hyacinthus) i narcisa (narcissus) a potom lala (tulipa) i krokusa (crocus). Lukovice zumbula sadimo u grupama po tri, tako da je ukopamo na 2/3 dužine, dok treći deo viri iz zemlje.

Ukoliko nameravamo da lukovice posadimo u vrtu sa željom da cvetaju u proleće, postavljamo ih uz ivicu staza tako da ih zakopamo na dubinu od 20 cm. Na tom mestu ih ostavljamo do početka decembra, kada ih ubacujemo u topliju prostoriju.

Ubrzo će se pojaviti cvetni izbojci koji će najpre, usled boravka u tamnoj prostoriji, biti gotovo sasvim beli, ali to je tako samo na kratko. Kroz nekoliko dana, izbojci dobijaju zelenu boju.

Koje biljke saditi u novembru - 2014

U slučaju sadnje lukovica narcisa, dubina sadnje je 15-20 cm, pri čemu je važno da imamo u vidu da lukovice ne sadimo pregusto jer se brzo šire. Lukovice možemo saditi i u saksiji, tako što ih sadimo po jednu u svakoj. Nakon sadnje, saksije stavljamo u posudu sa vodom kako bi se zemlja dobro natopila a potom i ocedila.

Posle toga, lukovice stavljamo na hladno i tamno mesto (podrum) do pojave bledozelenih listova, kada ih premeštamo na hladno ali svetlije mesto (prozorsku dasku).

Otvaranje listova uz temperaturu od 18-20 stepeni, označava početak njihovog cvetanja.

Prilika je da baštu obogatimo sadnjom vrsta koje zimu provode u stanju podzemnih izdanaka a koji se razdvajaju deobom – devojačko srce (Dicentra spectabilis), perunika (Iris) , đurđevak (Convalaria majalis) i božur (Paeonia).

Koje biljke saditi u novembru - 2014

Pored toga, možemo posaditi dvogodišnje cveće koje je u vidu formiranih rasada i otporno na zimske uslove – dan i noć (Viola tricolor), nezaboravak (Myosotis), turski karanfil (Dianthus barbatus)…

Sve navedene cvetne vrste sade se na razmaku od 20 cm, sem turskog karanfila, gde je rastojanje veće – oko 30 cm. Pored dubine sadnje i rastojanja između sadnica, veoma je važno i voditi računa o temperaturi tla za sadnju u zavisnosti od toga koja biljka je u pitanju.

Osim kod sadnje lukovica i dvogodišnjeg cveća, jesenja sadnja je pogodna i za ruže.

Nadamo se da će vam saveti stručnjaka iz Vrtnog centra „Urban garden“ pomoći da imate svoju baštu iz snova.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sutra u Borči, Krnjači, Kotežu i Ovči suve slavine na višim spratovima

    Izložba „Moj Banat“ Nenada iz Koteža u CK „Vlada Divljan“