in

Izložba „Moj Banat“ Nenada iz Koteža u CK „Vlada Divljan“

U petak 23. novembra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ sa početkom u 19.30 časova otvara se samostalna izložba „Moj Banat“ našeg sugrađanina i komšije Nenada Stojkova iz Koteža. 

U razgovoru sa Nenadom, zanimalo nas je šta ga je motivisalo da izložbu nazove „Moj Banat“, kao i to od kad je počeo da se bavi slikarstvom i šta su mu glavni motivi.

– Izložba „Moj Banat“ je nastala iz ljubavi prema Banatu. Očeva familija je već stotinama godina iz Stare Borče, a roditelji moje majke su iz Banatskog dvora kraj Zrenjanina. Provodio sam sve raspuste u Banatu i volim banatske motive, đeram, guske, rode, ušorane kuće… Sve su to moji vrlo česti motivi – rekao nam je Nenad.

Inače, Nenad je rođen u februaru 1985. godine i kao dete je iskazivao sklonost ka izražavanju u slikama. Njegova prva i za sada jedina, samostalna izložba je upriličena u osnovnoj školi pod pokrviteljtvom grada Beograda je bio najmlađi član sa svojom postavkom.

Poslednjih godina uzima učešća u brojim slikarskim kolonijama, na kojima sarađuje, negujući kreativna poznanstva i trajna prijateljstva, sa mladim i umetnicima svih dobi. 

Član je Društva za zaštitu i proučavanje ptica. Gaji veliku ljubav prema kulturnoj tradiciji svoga naroda i vođen tim pravcem, sa posebnim odnosom oslikava ikone.

Peva u crkvenom horu svoje parohijske crkve, čija gostoprimnica je ukrašena njegovim radom velikog plana manastira Pećka Patrijaršija.

Oslikava obdaništa, dečije igraonice, privatne stanove, restorane, kafiće, salaše. Uopšte, njegovi radovi pokrivaju i gotovo premrežavaju čitavu levu obalu Dunava.

Kuriozitet svoje vrste, da je svoju osnovnu školu dobrovoljno, a na zadovoljstvo i punu podršku bivših nastavnika, praktično čitavu ispunio svojim kreacijama.

Zato vas pozivamo da posetite i uživate u izložbi našeg komšije!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Koje biljke saditi u novembru - 2014

    Koje biljke je najbolje saditi u novembru

    Linije 96 i 85 i dalje izmenjenom trasom zbog produžetka radova