in

Da li su zimske gume obavezne ako nema snega?!

Ukoliko se desi da vas zaustavi saobraćajna policija u decembru da vozite bez zimskih guma, a na putu nema snega i poledice nećete biti kažnjeni.

Međutim, zarad lične bezbednosti, kao i ostalih učesnika u saobraćaju potrebno je da na vašem vozilu od 1. novembra do 1. aprila imate zimske pneumatike koji su predviđene za sneg, poledicu i niske temperature.

Neposedovanje ispravnih guma se tretira kao teža tehnička neispravnost, u slučaju saobraćajne nezgode izazvane nedostatkom istih, vozač i vlasnik takvog vozila obavezni su da sami plate svu pričinjenu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Takođe kada su spoljne temperature niske letnja guma nije više istog kvaliteta pa se preporučuje da već na temperaturama ispod sedem stepeni koristite zimske gume. Takođe, zakon kaže da šara na zimskim gumama ne sme biti manja od četiri milimetra.

Da li su zimske gume obavezne ako nema snega?!
Kako bi pomogli našim čitaocima, obratili smo se firmi Auto-Keš Centar koja već 19 godina posluje na levoj obali i pitali ih koja zimska guma prema njihovom mišljenju ima najbolji odnos cena/kvalitet?

„Kada govorimo o boljim automobilima i većim dimenzijama, koje su ujedno i veoma zahtevne zbog voznih karakteristika, uvek bih preporučio brendove broj jedan kao što su Michelin, Dunlop, Goodyear, Bridgestone itd. Slažem se kada mnogi kažu da je njihova cena jaka, ali je odličan kvalitet u potpunosti opravdava“, rekao nam je Ivan Ranković.

I dodaje „Što se tiče srednjih dimenzija, do 16 coli i automobila srednje klase, uvek bih se odlučio za podbrendove velikih grupacija, kao što su Tigar, Lassa, Kleber, Fulda, Debica itd. To su podbrendovi gigantskih grupacija čija je osnovna delatnost usmerena na proizvodnju pneumatika najnovije generacije i koja sprovode stalna istraživanja i ulažu ogromna sredstva u usavršavanja u toj oblasti.

Postoje i noviji, manje poznati brendovi koji su se istakli na tržištu upravo svojom cenom, ali je ipak potrebno vreme koje će pokazati i dokazati njihov kvalitet. Dok ne prođe to vreme, smatraju u Auto Keš-u da je provereno ipak bolji izbor, a posebno jer je reč o zimskoj gumi.

Auto Kes Borca

Na tržištu imamo veliki broj polovnih guma, pa nas zanima da li je bolje kupiti polovnu gumu poznatog svetskog brenda ili novu manje poznatog brenda?

„Moj izbor je uvek, ali uvek nova guma. Kada kupujete polovnu gumu, nema sumnje da ćete proći jeftinije, ali da li je to prava ušteda ili samo privid?! Cena i kvalitet polovne gume nikada nisu dovoljno dobri, jer ni ne znate u šta ulažete svoj novac. Niko ne može da Vam garantuje koliko je guma prešla, kako je vožena i da li u njoj ima mikropukotina.

Mislim da je svima jasno kakav rizik nosi vožnja sa polovnim gumama i zato ne dozvolite da Vas zavede cena. Nova guma osim što čuva Vaš novčanik, čuva i Vašu glavu, a bezbednost je uvek na prvom mestu. Svi smo uverili nebrojano puta u to da je jeftinije nekada skuplje od skupog“, kaže Ivan Ranković, direktor Auto Keša.

Kad smo se raspitivali, saznali smo da imate besplatnu zamenu guma prilikom kupovine novih, pa nas zanima više o tome kako bi preneli našim sugrađanima?

„Želeli smo da izađemo u susret našim kupcima i prilikom kupovine guma u Auto-Keš Centru obezbedili smo  besplatnu demontažu I montažu. Želeli smo da doprinesemo uštedi na neki način imajući u vidu finansijsku situaciju u zemlji. Kupac je jedino u obavezi da plati balansiranje, koje se kreće od 250 dinara do 350 dinara po gumi, u zavisnosti od veličine gume i vrste felne“.

Na vama je da odaberete gde ćete kupiti, da li će to biti polovna ili nova, Tigar ili Michelin, ali svakako preporučujemo da zamenite letnje gume sa zimskim ili onim za sva godišnja doba.

Na taj način jer izbegavate da budete kažnjeni a najbitnije od svega ne ugrožavate sopstvenu bezbednost kao i drugih osoba koje se voze s vama u automobilu.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

„Savršen kroj“ za sve građane leve obale

Produženje 96-ice zbog izmeštanja okretnice sa Trga