in ,

OooOoo

Istraživali smo: Koliko roditelje košta polazak u školu

Roditelji treba da izdvoje poprilično novca za početak nove školske godine. Detetu treba obezbediti školski ranac, udžbenike i potreban školski pribor. Još kad se na neophodno u školi pridoda odeća i obuća, jedna plata je neizbežna.

Upravo zbog toga smo za vas istraživali šta je sve potrebno za novu školsku godinu i koliko to sve košta u dinarima.

U školu se bez udžbenika ne može

U zavisnosti od izdavavača, komplet od 10 do 12 udžbenika za đaka prvaka u proseku košta 6.400 dinara. Za drugi, treći i četvrti razred treba izdvojiti između 6.000 i 7.000 dinara. 

Za komplet udžbenika za više razrede osnovne škole roditelji moraju da izdvoje i do 17.000 dinara što je mnogima polovina mesečne zarade.

  1. razred = 6.400 dinara;

  2. razred do 4 razred = 6.000-7.000 dinara; 

  3. razred do 7. razred = 14.000-17.000 dinara;

  4. razred = 17.000 dinara;

Drugo rešenje je kupovina polovnih udžbenika na sajmovima, oglasima ili kod uličnih prodavaca. Cene polovnih knjiga su za 30 do 50 odsto niže nego u knjižarama.

Kako znati šta tačno kupiti u knjižari?

Kako bi saznali šta je potrebno za polazak u školu, pored već pomenutih udžbenika, obratili smo se Sanji, vlasnici Knjižare Čičak iz Borče, sa nekoliko pitanja.

knjizara-cicak
Ponuda iz Knjižare Čičak

Šta je sve neophodno nabaviti za prvi razred?

– Ranac, punu pernicu, torba za fizičko, torba za likovno, pribor sa spiska izabranog učitenja (sveske traženog formata i linijature,blokčić za upisivanje potrebnih informacija,makazice,lepak u stiku,musema za likovno,voštane ili vodene boje…) – rekla nam je Sanja.

Da li se više isplati kupovati kvalitetnije, a skuplji školski pribor?

Za početak je dovoljno kupiti pribor srednjeg kvaliteta, dok dete upozna svoje obaveze i nauči da čuva svoj pribor. Uz olovku ili bojicu je potreban oštar rezač.

Na pitanje da li je cena školskog pribora kao i ranca uvek presudna, Sanja je odgovorila da u suštini jeste.

I dodala, jače leđno ojačanje, materijal otporan na vodu, kvalitet materijala do 600 tkanja, izdržljivost nošene težine, reflektovajući delovi zbog saobraćaja, određeni broj korišćenja zipera, izdržljivost plastičnih zakački, dodatni organizator za kljič, olovku ili bilo koju dodatnu sitnicu.

Svaka navedena stavka manje spušta kvalitet i cenu ranca. Ponekad licenca diktira cenu, to ne znači uvek i kvalitet.

Kupovina školskog pribora ili ranca na jednom mestu ili ne? Šta o tome kaže praksa?

Nije moguće imati celu ponudu svih dobavljača. Mi izbor pravimo po kvalitetu, iskustvu mušterija i prethodnih sezone. Ako znamo da je artikal iz prethodne sezone imao reklamaciju više puta, taj artikal više ne nabavljamo. Uvek se trudimo da kvalitet opravda cenu – odgovara nam Sanja iz Čička.

I za kraj, ko treba da izabere ranac za školu,dete ili roditelj?

Naravno-oboje. Dete je tu da izabere ranac koji će da mu se svidi. Roditelj je taj koji će da usmeri dete ka kvalitetu i naravno odgovarajućoj ceni za roditelja.

Školski ranac i pribor

Roditelji najčešće ranac i pribor za školu kupuju u maju jer je upravo tad najveći izbor rančeva. Iako je uvreženo mišljenje da je izbor najveći početkom septembra.

Za đaka prvaka roditelji biraju školski ranac prema ceni, ali i prema kvalitetu. Školske torbe se mogu naći po ceni oko 2000 dinara do 10.000 dinara. Razlika je u brendu i vrsti školske torbe odnosno da li je anatomska, sa točkićima ili ne.

Ipak, bitno je da školski ranac ne bude pretežak za đaka. Zbog toga kad se bira školski ranac treba prvo proveriti težinu samog ranaca kao i čvrstinu, tj. da li ima dodatna ojačanja za leđa i mekane kaiševe.

Kad kupujete školski ranac, obratite pažnju na bitne karakteristike pre nego na cenu jer školski ranac treba da traje više godina.

Školski pribor – sveska, pernica, olovke itd. Sve po 50, 100, 200 dinara pa se nakupi oko 4000 dinara koje treba izdvojiti za školski pribor.

I ništa manje važno jeste oprema za fizičko

Potrebna oprema za fizičko je majica, šorts ili helanke i patike. Prosečna cena bele majice je 400 dinara, šorts košta 400 dinara, helanke su 350 dinara a patike za fizičko u zavisnosti od brend u proseku koštaju oko 5000 dinara.

Kad podvučemo crtu, sve vas košta u proseku ovoliko:

Udžbenici su od 6.400 dinara do 17.000 dinara, školski rančevi u srednjim kvalitetu i prosečnoj ceni od 6.000 dinara, ceo školski pribor košta oko 4.000 dinara, oprema za fizičko je oko 6600 dinara.

Suma sumarum u zavisnosti od razreda džep roditelja treba da bude dubok od 23.000 do 34.000 dinara, što je za mnoge roditelje jedna mesečna plata ako svojoj deci žele da kupe nove udžbenike, ranac i pribor.

Dok država ne bude subvencionasa udžbenike roditelji će i dalje morati da ispisuju čekove i uzimaju kratkoroče pozajmice (kredite) kako bi preživeli polazak u školu.

Želimo srećan početak nove školske godine svim đacima na levoj obali!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

BRAVO! Srbijašume i Gradska čistoća zalivale sadnice duž Vizelja (FOTO)

Izmena trase linija 43, 95, 96 i noćne linije 101N (MAPA)