Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Dve godine nije izvršena eutanazija pasa u azilima na levoj obali-2015

ZA POHVALU: Dve godine nije izvršena eutanazija pasa u azilima na levoj obali

u Vesti od
Tara – T2

Otvaranjem prihvatilišta „Kovilovo (Padinska Skela)” Beograd je dobio svoje peto prihvatilište za napuštene pse. Drugi azili nalaze se u Rakovici, Zemunu i, pogađate, Ovči i Kovilovu.

Prihvatilišta u Zemunu i Rakovici primaju mnogo veći broj pasa lutalica ali u našoj okolini imamo čak tri azila a oni se nalaze u Ovči, Kovilovu (Padinska Skela) i (Vojna Bašta).

Azil u Ovči takođe ima status i karantina kapaciteta za 80 pasa. Ovde se smeštaju bolesni psi a zahvaljujući postojanju ambulante i stacionara njima se omogućava oporavak. Ovaj azil je renoviran uz pomoć 1.750.000 dinara što je stvorilo izuzetno dobre uslove za oporavak bolesnih životinja.

Nakon renoviranja, karantin u Ovči nalazi se u mnogo boljim uslovima te ima mogućnost da pruži utočište i određenom broju mačaka. Prema životinjama u ovom azilu sada se istinski ophodi u skladu sa postulatima dobre veterinarske prakse.

Zanimljivo:  Samostalna izložba mlade umetnice iz Borče u biblioteci "Milutin Bojić"

U azil „Kovilovo (Vojna Bašta)” smeštaju se psi koji su nekog napali i oni se tamo trajno zadržavaju. Kapacitet ovog prihvatilišta je 250 mesta.

Prihvatilište „Kovilovo (Padinska Skela)” najnoviji je azil na teritoriji grada Beograda. Ima kapacitet od 550 mesta i najveći je na levoj obali a nalazi se blizu stare šećerane.

U ovom prihvatilištu zadržavaju se i psi koji se trajno zadržavaju, i karantinci ali i oni koji su zbog agresivnog ponašanja nalaze na posmatranju i ispitivanjima na besnilo. Među njima ima i onih koji nisu opasni i mogu ući u program usvajanja.

Ono što je svakako lepa vest jeste da ni u jednom od ovih azila u prethodne dve godine nije izvršena eutanazija. Budimir Grbić, direktor Veterine Beograd, ponosan je što može da kaže da je ova institucija sve vreme bila u mogućnosti da pomogne čak i onim životinjama koje su bile u jako teškom zdravstvenom stanju.

Zanimljivo:  U Padinskoj Skeli od sutra turnir u malom fudbalu, kao sećanje na stradalog vatrogasca

„Ako se tri veterinara slože da je neophodno obaviti eutanaziju upravo iz humanih razloga jer životinja trpi veliki bol, tada se pristupa kliničkom pregledu i donosi se odluka. Ipak, u prethodne dve godine u Veterini Beograd nije izvršena ni jedna jedina eutanazija”, ističe direktor Veterine.

Čak ni u karantinu „Ovča” nije bilo potrebe za eutanazijom jer se sa tim psima postupa po određenoj zakonskoj proceduri.

Sve pohvale Veterini Beograd i njenom osoblju koje se zajedno sa Veterinarskim fakultetom trudi da isprati svetska zbivanja na polju zoohigijene i veterine bez obzira na tešku ekonomsku situaciju u zemlji!

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh