PKB ponovo na prodaju!

u Vesti

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv investitorima za privatizaciju PKB-a i zavisnih društava, u koje spadaju Poljoprivredna avijacija, EKO – LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica.

Javni poziv traje do 17. februara, a pismo o zainteresovanosti treba da sadrži osnovne podatke o investitoru, iskazan interes za učesće u postupku, predlog modela privatizacije, investicioni program, okvirni plan poslovanja, broj zaposlenih…

Inače, Skupština Beograda odlučila je u septembru 2016. da se državi prenesu akcije PKB-a koje su u vlasništvu grada, a Agencija za privatizaciju objavila je decembra 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, ali na otvaranju ponuda u martu 2016. nije bilo zainteresovanih.

Nakon toga prodaja je obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala.

Prema ranijim podacima Korporacija PKB vlasnik je 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

PKB je 2015. prodao kompanijama “MPC” i “Lidl” ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni za 700.000 evra po hektaru. Na pomenutom zemljištu izgrađen je Shoppi Retail Park, dok se trenutno Lidl gradi.

Za PKB su zainteresovane kineske kompanije i kompanija Al Dahra iz UAE.

Inače razvojni fond Abu Dabija je trebao da finansira novi sistem navodnjavanja oranica PKB-a, ali nema inforamacija da je to izvrvšeno.

 

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Vesti

Idi na VRH