in

Fond Abu Dabija finansira PKB

Fond Abu Dabija finansira PKB
Fond Abu Dabija finansira PKB

Razvojni fond Abu Dabija finansiraće novi sistem navodnjavanja oranica Poljoprivredne Korporacije Beograd. U navodnjavanje oranica u Srbiji Arapski Emirati će uložiti ukupno 100 miliona dolara.

Pkb sa već formiranim timom za projektovanje novih zalivnih sistema, čeka odobrenje projekta navodnjavnja 3. 000 hektara koji će biti finansiran sredstvima arapskog zajma, sredstvima Razvojnog fonda Abu Dabija.

Pomenuti hektari nalaze se na lokacijama Dunavac, Besni Fok i Vrbovski a ovim sistemom navodnjavanja očekuju se veći prinosi i po sto odsto. U PKB-u pod sistemima za navodnjavanje gaje se semenske kulture, poput šećerne repe, semenski kukuruz, soju i šećernu repu, koje donose veće prihode i veću negu.

Fond Abu Dabija finansira PKBNajvažnije od svega je druga setva koja postoji svuda gde postoje sistemi za navodnjavanje. Posle skidanja prolećnih useva zemljište će biti pripremljeno, pa će se ponovo pripremiti i na njemu gajiti semenski kukuruz ili šećerna repa. Novi sistemi će stvoriti preduslove da se u narednim godinama sve poveže u jedan informacioni sistem”- izjavio je Miroslav Denić, rukovodilac projekta i glani inženjer za melioraciju.

Ali da bi došlo do realizacije projekta potrebna je usluga neke konsultantske kuće koja će uraditi reviziju projekta sa svim idejnim rešenjima . Pored novog sistema navodnjavanja tim PKB-a osmislio je i izgradnju nove cprne stanice “Kišvara” kako bi se centralni jug rita i južni snabdevao vodom.

Jasno je da novim projektom bi se stvorio informacioni sistem preko baznih stanica u kojima će se prikupljati podaci i kontolisati zalivne norme, vreme zalivanja i mnoge druge važne stvari. PKB trenutno navodnjava više od 5.600 hektara, dok bi projekat omogućio 8.600 hektara pod zalivnim sistemima.

PKB-u se smeši projekat koji će mu obezbediti veće prihode i omogućiti da konačno stane na čvrste noge. Nadležni kombinata pripremaju tehničku dokumentaciju za realizaciju projekta i nadamo se da će već ove godine početi radovi.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. samo da ne prodemo ka stosmo prosli sa dilasom obecavo cetiri nove farme a bonuse dao direktorima sindkalcima saostalnog ineavisnog sidikata dao fukncije pa su zaposleni postali zrtve sopstvenog sindikata dokse krade mleko obijaju magacini sa rezervim delovima altima koncetratima xemiskim srestvim bivsi sindikalac sprovodi mobing
    nema hrarosti da se suoci sa korupcijom ida otkrije pocinioce pljacke na imanju gde je bijo direktor

Šverceri slave propast Bus plusa

Šverceri slave propast Bus Plusa

Pomozimo Milošu Laliću da pobedi leukemiju

Pomozimo Milošu Laliću da pobedi leukemiju