Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Srećna slava svima koji slave Sv.Jovana 20.1.2015.

Srećna slava svima koji slave Svetog Jovana

u Vesti od
Malac genijalac Palilula

Kod Srba postoji čak 78 krsnih imena koja se proslavljaju kao slava. Jedna od najvećih slava kod nas je Sveti Jovan Krstitelj. Skoro svaka treća kuća u Srbiji slavi ovu slavu.

Sveti Jovan Krstitelj se u hrišćanstvu smatra poslednjim od proroka koji su najavljivali dolazak spasitelja ali i jedini koji ga je video.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 7. januara po crkvenom, a 20. januara po gregorijanskom kalendaru.

Rođen je pola godine pre Isusa Hrista (24. jun/ 7. jul, Ivanjdan). Svoje detinjstvo i ranu mladost Sveti Jovan je proveo u pobožnom domu svojih starih roditelja Zaharija i Jelisavete.

Budući svesni velikog zadatka koji je predstojao njihovom detetu – da bude preteča Mesijin, oni su dali zavet Bogu – da će im sin celog života biti nazorej (da će živeti asketskim životom).

PROČITAJTE JOŠ I:  Linija 43 će saobraćati od Koteža do Ušća

Nazoreji su se obično povlačili u pustinju. Tako je i Sveti Jovan živeo u judejskoj pustinji gde je postio (hranio se isključivo medom od divljih pčela i biljkama).

Dan po Bogojavljenju posvećen je svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan i prethodno najavio njegov dolazak krštavajući i okupljajući nove vernike oko potonje hrišćanske crkve. „Ja vas krštavam vodom, ali onaj što ide za mnom jači je od mene… On će vas krstiti Duhom svetim i ognjem”, reči su svetitelja koji je najavio dolazak Spasitelja.

Pozivao je ljude da se pokaju jer se približilo carstvo nebesko. Mnogo naroda dolazilo je da ga sluša i kada bi čuli šta on govori, bilo bi im žao što su vređali Boga i pokajali bi se. Pokajnike bi sveti Jovan krstio u reci Jordan. Videvši Isusa Jovan reče: „Ti treba mene da krstiš a ti dolaziš meni?”

PROČITAJTE JOŠ I:  Beograd slavi Dan zaljubljenih

Srećna slava svima koji slave Sv.Jovana 20.1.2015.

Tada mu Isus odgovori: „Pusti sada jer tako treba da ispunimo svu pravednost.” Posle ovoga Jovan pristade da krsti Isusa. On potopi Isusa u reku i krsti. A u trenutku u kome je Isus po izvršenom krštenju izlazio iz vode, nebo se otvorilo i Duh Sveti u obliku goluba – simbola čistote, bezezlenosti i svetosti, lebdeo je nad Njim i čula se gromoglasna reč Božja: „Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.” Kroz taj čin se pokaza i misija Hristova u svetu i put našega spasenja jer Gospod uze grehe čitavog čovečanstva i pod njima umre (potapanje) i ožive (izlazak iz vode).

Zbog toga što je Jovanova glavna uloga u životu odigrana na dan Bogojavljenja, Crkva je od starine posvetila dan po Bogojavljenju spomenu njegovom.

PROČITAJTE JOŠ I:  „Božićne čarolije“ ispred Crkve Svetog Luke u Krnjači
Ko je proslavljao ove godine, proslavljao je i do godine, punu i čestitu, sretnu i bogatu, mnogo ljeta, a sve za njegova života, on i njegova deca.
Video nadzor

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh