in

Isplata otpremnina za radnike PKB-a počela krajem novembra

Kako je ranije najavio direktor PKB-a Momčilo Joković, isplata otpremnina za oko 1.700 radnika PKB-a planirana je počev od 26. novembra. Za tu namenu će se potrošiti oko 58 miliona evra. Kako nezvanično saznajemo, isplata otpremnina je i počela kako je najavljeno.

Nepokretnu imovinu PKB-a je kupila firma kompanije Al Dahra, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je registrovana u Irigu u Srbiji. Kupovina je obavljena za nešto više od 105 miliona evra. Vrednost stočnog fonda koja se procenjuje na oko 17 miliona evra će biti priključena osnovnoj ceni.

Ministarstvo privrede Srbije je ugovor o prodaji PKB-a kompaniji Al Dahra potpisalo početkom oktobra, a novac je uplaćen početkom novembra. Predsednik Samostalnog sindikata Milisav Đorđević rekao je da će Al Dahra preuzeti PKB do 4. februara 2019. godine, jer će u tom prelaznom periodu trajati primopredaja imovine. 

Svim radnicima će 4. februara, prvog radnog dana u novoj kompaniji Al Dahra, biti ponuđen ugovor o radu na određen vremenski period od tri meseca – rekao je Đorđević.

Dodao je da ne zna kako će se posle tog perioda smanjivati broj zaposlenih, ali da se u dokumentaciji o prodaji navodi da je optimalan broj zaposlenih 1.000 radnika.

Kompanija Al Dahra je najavila da će u naredne tri godine investirati 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka. Pored toga, Al Dahra planira da uloži dodatnih 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta da bi se postigli veći prinosi i podigao kvalitet mleka.

Pre prodaje imovine iz PKB-a je izdvojeno i zadržano u vlasništvu te kompanije, kako je rekao direktor Momčilo Joković, oko 11.000 hektara zemlje, od čega je oko 5.000 obradivo, i obuhvata najvećim delom manje parcele i oko 6.000 hektara građevinskog zemljišta blizu Pupinovog mosta.

Joković je rekao da će se zadržati na mestu direktora u prelaznom periodu, a da je direktor Al Dahre koja će upravljati PKB-om Vojin Lazarević. Lazarević je u javnosti poznat odranije po raznim poslovima kojima se bavio, a saradnju sa Al Dahrom zvanično je počeo 2014. kada je ta kompanija kupila 51 odsto njegove firme Rudnap Agrar.

Izvor: B92

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Višednevni nestanak struje u Kotežu ipak pokrenuo disciplinske mere u EPS-u

U planu je da grad Beograd preuzme BG voz od JP „Železnice Srbije“