in

Razgovor nedelje: Ministar poljoprivrede o prodaji PKB-a

Kako tvrdi ministar poljoprivrede, kao državnom preduzeću, PKB-u su bile potrebne velike investicije, što je mogao da ponudi samo privatni kapital. Prodaja je bila jedino rešenje, jer država nije mogla da izdvoji 100 miliona evra i ubaci ih u tu korporaciju. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rekao je da na prvom tenderu koji je raspisao grad Beograd nije uopšte ni bilo zainteresovanih za PKB. Na ovom, drugom tenderu pojavio se samo jedan ponuđač, a svega dve kompanije su uopšte otkupile dokumentaciju.

ministar poljoprivrede

To znači da ova korporacija ipak i nije toliko atraktivna kako se misli. Kako je dodao, zato se odustalo i od strateškog partnerstva, gde bi država zadržala udeo u vlasništvu, ali nije bilo zainteresovanih kompanija za ovaj vid partnerstva.

Podsećam, da ovo nije bila klasična prodaje imovine jer je bilo ograničenja za investitora. – rekao je ministar

Prodaja je imala svoje uslove: od broja grla i nivoa proizvodnje koji će morati da zadrži u naredne tri godine, do zabrane otuđenja i obaveznih investicija. Novi vlasnik će morati da zadrži 1.000 radnika od 1.700 trenutno zaposlenih i da isplati otpremnine od 450 evra po godini staža, što je više od zakonom propisanih 200 evra.

Postojala je ideja da kupac bude uslovljen na rok od 5 godina, ali to nije bilo moguće, jer Zakon o privatizaciji daje obavezu od tri godine, a nije bilo vremena za izmene propisa. Kako je dodatno objasnio, naša prehrambena sigurnost neće biti ugrožena. Al Dahra samo može da nam otvori nova tržišta koja dobro plaćaju.

Što se tiče promene namene zemljišta, o čemu su mnogi pričali, rekao je da građevinsko zemljište nije bilo predmet prodaje, ono je ostalo u vlasništvu države. Toliko je složena procedura promene namene zemljišta i prolazi kroz toliko nivoa odlučivanja da je to praktično nemoguće.

Novac od prodaje PKB-a, leže po potpisivanju ugovora. Dugovi preduzeća su oko 80 miliona evra i biće izmereni svi poverioci, među kojima je mnogo državnih kompanija. Tako će se na dva načina lišiti loših nenaplaćenih potraživanja.

Šta je bila alternativa svemu ovome? Da se PKB i dalje zadužuje i da to banke kasnije uzmu na ime hipoteke. Ili kao treća varijanta, da preduzeće ode u stečaj, da se sve anulira, radnici ostanu bez posla i kasnije proda imovina.

Ministar poljoprivrede tvrdi, da je ova prodaja ipak bila najbolja opcija. Vreme će pokazati da li će PKB u novom vlasništvu opstati.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sutra u Beogradu protest protiv zakona koji je ponizio trudnice, porodilje i majke!

Da li će i Huavej otvoriti razvojni centar u tehnološkom parku u Borči?