in

Sindikat PKB upozorava: prodaja ispod realne vrednosti

Tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd trebalo bi da bude objavljen narednih dana, a sindikat tog preduzeća upozorava da će početna cena biti najmanje četiri puta niža od realne.

„Još nemamo zvanične informacije o tome kolika će biti početna cena, ali prema dosadašnjim saznanjima iznosiće nešto više od 104 miliona evra, što je za nas ravno rasprodaji“, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata PKB-a Milisav Đorđević.

On kaže da u tu cenu nije uračunat stočni fond, čija će se vrednost procenjivati kada se izabere najbolji kupac koji će stado dodatno platiti. Inače, prema proceni rađenoj krajem decembra 2017. godine, vrednost stočnog fonda PKB-a je bila 17,3 miliona evra.

Vrednost nepokretne imovine PKB-a prema proceni koja je obavljena ovih dana je 208,4 miliona evra, ali će na tenderu početna cena imovine biti 50 odsto njene procenjene vrednosti.

Pitali smo Ministarstvo privrede zašto je ponuđena cena na ovom tenderu za 50 miliona evra niža nego 2015. godine kada je bila oko 154 miliona evra i kada cena zemljišta raste, a odgovorili su nam da će oni objasniti razloge za takvu cenu. – rekao je Đorđević.

Po podacima Samostalnog sindikata PKB-a, imovinu preduzeća čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, i druga nepokretna imovina i mehanizacija.

PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža.

PKB je nedavno oglasio prodaju nepokretnosti i građevinskog zemljišta u Kovilovu ukupne površine 3,6 hektara po početnoj minimalnoj ceni od 1,5 miliona evra. Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra.

Ministarstvo privrede je prošle godine objavilo javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizaciju PKB-a i četiri zavisna preduzeća – Poljoprivredna avijacija PKB, EKO – LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.

Za PKB tada su bili zainteresovani Industrija mesa „Matijević“ i MK Komerc, kao i Al Dahra iz UAE, dok imena kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nisu saopštena, ali nije bilo obavezujućih ponuda.

U sindikatu su rekli da su poslednjih meseci PKB obilazili predstavnici arapskih i kineskih firmi koje su zainteresovane da sada daju svoje ponude.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Na levoj obali najviše žarišta sa zaraženim komarcima

    Zbog neodržavanih površina, ambrozija buja na levoj obali