in

Zbog neodržavanih površina, ambrozija buja na levoj obali

Veliki broj sugrađana sa leve obale ove godine se požalio, jer ambrozija buja na velikom broju zelenih površina. Nažalost, veliki broj ovih placeva su u privatnom vlasništvu, a vlasnici ne haju za njihovo održavanje. Ipak, ni na javnim površinama nije uklonjena ova alergena biljka.

Kako je objasnio Mladenovič, vremenske prilike ovog leta pogodovale su rastu ove korovske biljke. Do sada je urađeno više od 70 hektara monitoringa, a tretirano više od 23 hektara.

Veliki problem su privatne parcele jer se tamo ne može ući bez dozvole vlasnika, a kazne inspektora nisu dovoljne da angažuju ljude da reaguju i unište ambroziju na svojim posedima – rekao je Mladenović.

On je dodao da grad svakog dana ima pet ekipa na terenu, stanje se snima i dronovima i taj sistem dao je dobre rezultate. 

Apelujemo na sugrađane da „Beokomu” ili Zavodu za biocide prijave površine pod ambrozijom, a mi ćemo ih uništavati čupanjem i hemijskim tretiranjem – kazao je Mladenović.

On je naglasio da hemijska sredstva koja se koriste nisu štetna za ljude i životinje, ali i apelovao na građane da vlastitim primerom doprinesu borbi protiv ove visoko alergenske biljke.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sindikat PKB upozorava: prodaja ispod realne vrednosti

Da li će grad uspeti da stane na put nelegalnoj gradnji?