in

Da li će grad uspeti da stane na put nelegalnoj gradnji?

Nelegalna gradnja predstavlja veoma ozbiljan problem na levoj obali, ali i na nivou celog grada. Kako bi se tome stalo na put gradske vlasti će doneti niz mera i tražiti izmenu i određenih republičkih zakona, kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Zagorčaćemo život svima koji grade nelegalno, jer tako kradu i od države i drugih građana. – poručio je Vesić

Prema njegovim procenama, u glavnom gradu je u poslednjih godina nelegalno izgrađeno nekoliko stotina hiljada kvadrata. 

Kako je Vesić objasnio oni koji grade nelegalno ne plaćaju doprinose za građevinsko zemljište, a od tih doprinosa grade se putevi, kanalizacija, škole, vrtići i ostala infrastruktura.

Dodao je i to, da oni građanima ništa jeftinije ne prodaju te stanove, već novac prelivaju u svoje džepove. Takođe, varaju građane koji na kraju dobijaju stanove koje ne mogu da legalizuju.

Izmene zakona

Vesić je podsetio da je nelegalna gradnja krivično delo i istakao da će Grad zato predložiti čitav set mera kako bi zaustavio nelegalnu gradnju i predložiti Vladi Srbije potrebne izmene zakona.

Kako Vesić kaže, pojedini investitori su uzmali građevinske dozvole za određenu spratnost, a onda nelegalno gradili iznad toga. Poruka gradske vlasti je, da se to neće legalizovati!

Biće doneta i odluka po kojoj nijedna komunalna firma neće smeti da priključi nelegalni objekat na vodovod, kanalizaciju, toplane i drugo, jer je to zabranjeno. Vesić je dodao da će gradske vlasti tražiti i od republičkih preduzeća kao što su EPS, „Telekom“ i „Srbijagas“ da ne smeju da priključe nelegalni objekat.

Grad planira da uvede i obavezu da se i za objekte u izgradnji plaća porez na imovinu. Na taj način biće sprečeno da se porez na imovinu izbegava zako što se završeni objekti vode kao da su još uvek u izgradnji.

Kako kaže, tražiće i izmenu zakona kojom bi bilo obavezno da se stavi zabeležba u katastar da je neki objekat nelegalno građen. Tako će potencijalni kupci znati da kupuju nešto što je napravljeno krivičnim delom.

Postoji mogućnost da će u budućnosti odgovornost snositi i vlasnici parcele, a ne samo oni koji grade. Jer, često neki inspektori koji naprave dogovore sa investitorima u stvari vode postupak na NN lica i misle da tako mogu da prevare zakon i da sutra ako im dođe policija mogu da kažu da su sproveli postupak i da nisu mogli da utvrde ko je to radio – rekao je Vesić.

Vesić je najavio da će se raditi i uparivanje podataka sa legalizacijom, jer se često dešava da onaj koji se vodi ka NN lice u stvari podnese zahtev za legalizaciju, što se desilo na Zvezdari.

Pranje novca

Biće tražena i izmena Zakona o pranju novca koja će omogućiti da svaka nelegalna gradnja preko 100 kvadrata bude prijavljena od grada kao potencijalno pranje novca – rekao je Vesić i dodao da bi onda ti investitori trebalo da objasne policiji odakle im pare.

Ne rade to svi, ali sigurno da ima para koje su nelegalne. Tako ćemo čitav niz mera predložiti kako bi sprečili da bilo ko može da proda kvadrat nelegalne gradnje – istakao je Vesić.

Podsetio je da sada može da se dobije elektronska građevinska dozvola za najviše 28 dana, tako da nema razloga da se ne gradi legalno.

Vesić je objasnio i da će biti zahtevano da vlada oroči Zakon o legalizaciji i dodao da bi za nelegane zgrade trebalo da se plaća veći porez na imovinu.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

  1. Vesicu molim te nemoj da kazes da neznas da investitori placaju reket opstinarima i gradjevinskoj inspekciji kako bi zidali vise kvadrata…kriminal na drzavnom nivou gde obicni gradjani nemaju nikakve koristi samo vidite gde su parking mesta kod svake nove zgrade a o papirologiji iste da nepricamo..Vesicu ako uradis stvarno ovo sto kazes sigurno glasam da budes gradonacelnik

Zbog neodržavanih površina, ambrozija buja na levoj obali

Iz „Vodovoda“ apelovali na građane da ne rasipaju vodu