in

Uskoro privatizacija PKB-a, zainteresovani Arapi i Kinezi

Javni poziv za privatizaciju PKB-a mogao bi da bude raspisan do 15. avgusta, a radnicima tog preduzeća se nude otpremnine od 450 evra po godini staža, piše „Politika“. Kako se navodi, u poslednjih mesec dana, PKB su obišli predstavnici jedne kineske i jedne arapske firme.

Verovatno će, na prodaju ići većinski deo imovine preduzeća – državno poljoprivredno zemljište površine oko 17.000 hektara, stočni fond, objekti, farme i mehanizacija… Investitoru ne bi bilo ponuđeno oko 4.500 hektara građevinskog zemljišta, koje bi formalno ostalo u okviru starog preduzeća PKB.

Predmet privatizacije ne bi bio ni vodovod koji snabdeva vodom sva naselja u Padinskoj Skeli, kao ni sva sporna imovina preduzeća – osam fudbalskih klubova, zemljište na kojem su izgrađena naselja…

Predstavnici sindikata i države od početka godine imali su nekoliko sastanaka na temu privtizacije, a poslednji – pre samo nedelju dana, navodi ovaj list. Prema rečima predsednika dva sindikata, postoji obećanje da će svi koji žele moći da nastave rad kod novog poslodavca.

Bilo je reči da bi novi poslodavac morao da zadrži proizvodnju u ovom obimu i ovoj strukturi u naredne tri godine, a predstavnici sindikata otkrivaju da je delimično dogovoren i socijalni program.

Ponuda države za otpreminine je, naime, 450 evra po godini staža, što bi trebalo da dobije oko 1.700 zaposlenih. Inače, prema Zakonu o privatizaciji, radnici imaju pravo na 200 evra po godini staža, pa je nepoznato ko će radnicima namiriti razliku do 450 evra.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. A po cemu su ovi „radnici“ iz, u sustini, drzavne firme, toliko privilegovani da dobijaju otpremnine od po 450 evra po godini staza dok se druge fabrike zatvaraju preko noci bez dinara otpremnina i dok se radi punjenja budzeta penzionerima smanjuju penzije? I jos se obecava zaposlenima u PKB da ako zele mogu da nastave rad kod novog poslodavca! Sta je onda problem i zasto se PKB prodaje ako sve ostaje isto. Sta su ti radnici , atomski fizicari pa im nema zamene? Toliko je nezaposlenih ljudi, sa ili bez radnog iskustva pa i njima kroz neku kompeticiju treba dati sansu a ne da se radno mesto nasledjuje…

Putnike Bg voza danas izludeo novi redukovani red vožnje

Pre 80 godina – Krnjača, novo prestoničko naselje, moderno i napredno