in

Pre 80 godina – Krnjača, novo prestoničko naselje, moderno i napredno

Jugoslovenska dnevna štampa, pre 80 godina, na naslovnim stranama kao glavne vesti prenosila je izveštaje sa sahrane rumunske kraljice Marije u Bukureštu.

Ipak, Pravda objavljuje i zanimljivu reportažu sa puta od Pančeva do Beograda i nazad. Naslov je bio „Tamo gde su, do skora, samo žabe kreketale, podiže se novo prestoničko naselje, moderno i napredno“, a reč je zapravo oživljavanju Krnjače u Pančevačkom Ritu.

„Odjednom se primećuje grandiozna silueta velikog Dunavskog mosta, Na podnožju mosta i s jedne i s druge strane vidik je načičkan kućama, među kojima vidimo i kuće na sprat. To je pančevačko ritsko naselje zvano „Krnjača“. Malo ima Beograđana i Pančevaca koji znaju da se ovo mesto, koje niče amerikanskom brzinom, zvalo i onda Krnjača kada su još nepregledni talasi i žuta prljava struja Dunava carevali njime, da posle velikih poplava ostave leglo komaraca i baruština“, piše u tekstu od pre 80 godina.

Novinar piše da „današnji“ stanovnici Krnjače radoznalo posmatraju svakog novodošlog putnika, te da ih pitaju odakle su.

„Ulazimo u kavanu, u kojoj je raspoloženje odlično, pored hladnog pića, dobrih mezeluka i vesele tamburaške pesme. Približuje nam se kelner, uslužno nas pozdravlja i začas donosi poručeno piće. Malo zatim, upoznajemo se sa dva gospodina koji nam se pretstavljaju i interesuju se čega radi smo došli. „Ako želite da kupite neko imanje, gospodo, stojimo vam na raspoloženju“, piše novinar Pravde.

Kako u tekstu dalje piše, Marko Martinović i Salko Lemo, koji se bave kupoprodajom imanja u Pančevačkom Ritu već nekoliko godina, vrlo rado obaveštavaju o „sadašnjim“ prilikama u njemu. Kako se dodaje, uveravaju ih sa pravim oduševljenjem da će biti od vrednosti da i samo jedno kraće vreme da posvete razgledanju onoga što Krnjača već sada pruža.

„Prelazimo za čas Dunavski most i evo nas opet u Ritu. Krnjača, najmlađe čedo prestonice, duboko spava. Spava snom odojčeta i sanja o svojoj velikoj budućnosti: o fabričnim dimnjacima, o velikoj sreći i blagostanju koje joj je namenjeno“, navodi se na kraju teksta.

Izvor: Danas

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Uskoro privatizacija PKB-a, zainteresovani Arapi i Kinezi

    Juče otvoreno još jedno dečije igralište u Borči