Da li će i Huavej otvoriti razvojni centar u tehnološkom parku u Borči? - www.lobi-info.rs

Da li će i Huavej otvoriti razvojni centar u tehnološkom parku u Borči?

1 minut za čitanje
1

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je da će Srbija otvaranjem industrijskog parka u Borči sa kineskim partnerima postati ne samo regionalni lider već jedan od najvećih digitalnih habova u celoj Evropi.

Nenad Popović

Sada će, kako je objasnio, krenuti izrada biznis plana i plana razvoja celog reona koji se prostire na 320 hektara levo od Pupinovog mosta gde će biti izgrađena najmodernija industrijska postrojenja.

Već je više od 50 kineskih kompanija potpisalo protokol o namerama da žele da otvore svoje proizvodne i tehnološke kapacitete, a ono što je najvažnije i razvojne i tehnološko-naučne, objasnio je  Popović.

Jedna od najvećih kineskih kompanija Huavej, kako dodaje, iskazala je zainteresovanost da baš u industrijskom parku u Borči bude njihov razvojni centar za ceo deo južne Evrope.

Popović ističe da će otvaranje industrijsko tehnološkog parka u Borči sa najvećim tehnološkim kompanijama, ne samo kineskim, omogućiti da naši inženjeri ne moraju da idu u inostranstvo nego da rade ovde u Srbiji.

Srbija bi, kaže, i sama mogla da razvija takav park ali da bi to trajalo decenijama. Zbog toga je, kako je dodao, izuzetno važno što je najveći tehnološki lider i druga ekonomska sila sveta odabrala baš Srbiju za strateškog partnera u Evropi.

1 Comment

 1. To, sa leve strane mosta?
  Zar to nije teritorija Katastarske opštine Kovilovo?
  Borčanski katastar je sa desne strane mosta.
  Što bi značilo: „…U KOVILOVU“ a ne „…U BORČI“
  Očigledno, nekome više odgovara ovako.
  Ipak, nek’ se zna šta je šta.
  I onako je teritorija posle Borče – Grede, teritorija zadnjeg reda i kao da formalno pripada opštini Palilula, tj. gradu Beogradu.
  Kada prodaju PKB, verovatno će izgubiti i tu minimalnu formalnost.
  U tim naseljima su ljudi koji su PKB podigli iz državnog, ali MOČVARNOG ZEMLJIŠTA. Sada je to plodna oranica koja, kao i ti ljudi, sada gubi svaki značaj i vrednost.

  Ukoliko niste, pogledajte film „PKB – 35 godina postojanja“

Leave a Reply

Prethodna priča

Razgovor nedelje: Ministar poljoprivrede o prodaji PKB-a

Sledaća priča

Još samo nekoliko dana do Pasuljijade u Borči

Poslednje od Vesti