in

Da li će i Huavej otvoriti razvojni centar u tehnološkom parku u Borči?

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je da će Srbija otvaranjem industrijskog parka u Borči sa kineskim partnerima postati ne samo regionalni lider već jedan od najvećih digitalnih habova u celoj Evropi.

Nenad Popović

Sada će, kako je objasnio, krenuti izrada biznis plana i plana razvoja celog reona koji se prostire na 320 hektara levo od Pupinovog mosta gde će biti izgrađena najmodernija industrijska postrojenja.

Već je više od 50 kineskih kompanija potpisalo protokol o namerama da žele da otvore svoje proizvodne i tehnološke kapacitete, a ono što je najvažnije i razvojne i tehnološko-naučne, objasnio je  Popović.

Jedna od najvećih kineskih kompanija Huavej, kako dodaje, iskazala je zainteresovanost da baš u industrijskom parku u Borči bude njihov razvojni centar za ceo deo južne Evrope.

Popović ističe da će otvaranje industrijsko tehnološkog parka u Borči sa najvećim tehnološkim kompanijama, ne samo kineskim, omogućiti da naši inženjeri ne moraju da idu u inostranstvo nego da rade ovde u Srbiji.

Srbija bi, kaže, i sama mogla da razvija takav park ali da bi to trajalo decenijama. Zbog toga je, kako je dodao, izuzetno važno što je najveći tehnološki lider i druga ekonomska sila sveta odabrala baš Srbiju za strateškog partnera u Evropi.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

 1. To, sa leve strane mosta?
  Zar to nije teritorija Katastarske opštine Kovilovo?
  Borčanski katastar je sa desne strane mosta.
  Što bi značilo: „…U KOVILOVU“ a ne „…U BORČI“
  Očigledno, nekome više odgovara ovako.
  Ipak, nek’ se zna šta je šta.
  I onako je teritorija posle Borče – Grede, teritorija zadnjeg reda i kao da formalno pripada opštini Palilula, tj. gradu Beogradu.
  Kada prodaju PKB, verovatno će izgubiti i tu minimalnu formalnost.
  U tim naseljima su ljudi koji su PKB podigli iz državnog, ali MOČVARNOG ZEMLJIŠTA. Sada je to plodna oranica koja, kao i ti ljudi, sada gubi svaki značaj i vrednost.

  Ukoliko niste, pogledajte film „PKB – 35 godina postojanja“

Razgovor nedelje: Ministar poljoprivrede o prodaji PKB-a

Još samo nekoliko dana do Pasuljijade u Borči