in

U Kini potpisan ugovor za industrijski park u Borči

Prethodni gradonačelnik, a sada ministar finansija Siniša Mali, potpisao je u Pekingu sa kineskom kompanijom CRBC  sporazum o izgradnji Industrijskog parka u Borči.

Kada pređete Pupinov most sa leve strane, u sledećih par godina nići će ogroman industrijski park na 320 hektara. Park koji treba da privuče više od 1.000 kineskih kompanija. – naveo je Mali.

Industrijski park bi, kako kaže, trebalo da donese Srbiji ukupnu investiciju u visini od dve milijarde evra i da otvori skoro 10.000 novih radnih mesta. Biće to najveći kineski industrijski park u Evropi.

Mali je kazao da će CRBC investirati oko 220 miliona evra u Industrijski park prijateljstva, ali ako se uzmu u obzir sve kompanije koje će doći, ukupna investicija iznosiće oko dve milijarde evra.

Ostaje da se u narednim mesecima definiše tačan broj kompanija koje će doći, a da vlada krene da ulaže u infrastrukturu, te Kinezi polako da grade jednu po jednu fabriku.

Naravno, radujemo se napretku leve obale, ali zanima nas kako će izgledati kada tih 10.000 ljudi krene na posao u industrijski park. Da li će i tada, recimo, izostajati polasci linija gradskog prevoza na levoj obali, da ne nabrajamo sve druge probleme.

Ostaje da se nadamo da će grad sada jednostavno morati da se pozabavi i našim problemima, ako ne zbog nas kao građana, onda barem kako se ne bi obrukao pred Kinezima.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

5 Comments

 1. Bravo Lobi, pravo zapazanje je to da lice Beogradska vlast dorasti ovom izazovu i konacno obratiti malo pažnje ka Palilulskoj infrastrukturi leve obale gde se Pancevacki most sve vise urusava i propada a Zrenjaninski put kroz Borču je u vremenu od 8-20 casova jedva prohodan zbog dve trake koje odavno ne mogu da isprate protok saobraćaja.

 2. Osecanjana su pomesana, radost zbog novih investicija i razvitka leveobale alj strah zbog guzvi na Zrenjaninskom putu od Šopija do Putnika jer i ovako imamo ogrimne guzve. Da li ce Beograd konacno prosiriti Zrenjaninac i omoguciti nam normalan zivot?!

 3. Bravo za komentare, gosp. Gradonačelniče šta ćeš preduzeti u ime grada kako bi saobracajnice bile dorasle ovim mega projektima? Nadam se da ne želiš da živimo u saobraćajnoj blokadi, i ovako smo odsečeni od grada.

 4. A PKB prodat pre koji dan za bednih 65 Evra / ar. I to sa zgradama na tim njivama.
  Ko STOJI iza kupovone PKB-a?
  Ko ce sada zgrnuti zaradu na prodaju te zemlje oko Kovilova i okoline?
  To nek se istrazi. Ako imamo hrabre novinare/ke.
  Ode i njiva gde je bio salaš moga dede! Jadan prevrce se sada u grobu!

Zbog kvara, potrošači u Ovči danas bez vode

GSP bez odgovora na probleme sa prevozom na levoj obali