in

Izgradnja industrijskog parka u Borči može da počne i ove godine

Na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ambasadora Kine Li Mančanga konstatovano je da će  Srbija i Kina učiniti sve da se početak izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči ubrza.

Kako je saopšteno iz Popovićevog kabineta, detalji komercijalnog ugovora o izgradnji industrijskog parka će biti definisani u razgovorima sa partnerima iz kineske državne kompanije „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC), koja je zadužena za realizaciju ovog projekta sa kineske strane.

„U najkraćem mogućem roku osnovaćemo zajedničko preduzeće kojem će biti poverena realizacija izgradnje industrijskog parka u Borči“, rekao je Popović i izrazio očekivanje da će izgradnja parka započeti tokom ove godine.

Srbija ima potencijal da postane regionalni „hab“ za inovacije u okviru inicijative „Pojas i put“.

Popović je naveo da Srbija želi u što većoj meri da se oslanja na iskustva Kine u izgradnji inovacione infrastrukture.

„Želimo da razvijamo koncept industrijskih parkova po uzoru na parkove u Kini. Imamo talentovane mlade inženjere, jaku univerzitetsku bazu, inovacionu zajednicu koja se ubrzano razvija, a uz to vodimo državnu politiku koja inovacijama pridaje strateški značaj“, rekao je resorni ministar.

Industrijski park u Borči prostiraće se na 320 hektara i u njemu će raditi više od hiljadu domaćih i stranih inovacionih kompanija. Prema studiji izvodljivosti, planirano je da investicija u ovaj park bude vredna 300 miliona evra i da u njemu bude zaposleno više od 10.000 ljudi.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

5 Comments

  1. pominju se megalomanski projekti, dovođenje investitora , čitaj-pranje para, rasprodaje se poljoprivredno zemljište,niču na desetine višespratnih privatnih objekata bez ikakvog urbanističkog reda , ali se zato kola i dalje parkiraju po pešačkim prelazima, a stara je priča da se po trotoarima ne može proći zbog parkiranih automobila, primer ulice Braće Rajt i Mih Šolohova, da li je Pretok periferija Borče, jer od centra ga deli samo Zr put, ako nije -ZAŠTO NEMA PRAVO na kanalizaciju, vodu i struju smo doveli našim parama, šta je to potrebno da bi smo bili privilegovani u ovom 21veku

Sprečena tribina „Nismo građani drugog reda“ u Ovči

Teška saobraćajna nesreća na Pupinovom mostu