in

Dom zdravlja u Borči čekaćemo do 2020. godine

Najnoviji kamen temeljac za izgradnju dugo najavljivanog doma zdravlja u Borči biće postavljen krajem ove ili početkom sledeće godine, saznajemo u Sekretarijatu za investicije.

Kako navode u Sekretarijatu za investicije, izrada tehničke dokumentacije za izgradnju zdravstvene stanice u Borči je u toku. Projektant je kompanija „Krip inženjering“.

Dobijeni su lokacijski uslovi i trenutno se radi projekat za građevinsku dozvolu. Posle zelenog svetla za gradnju, potrebno je dobiti protivpožarnu saglasnost. Zatim sledi raspisivanje javne nabavke za izvođača radova, koja traje tri-četiri meseca.

Ukoliko sve bude teklo po planu, očekuje se da će ugovor sa izvođačem biti potpisan krajem godine, pa radovi mogu početi krajem ove ili početkom sledeće godine – navode u Sekretarijatu za investicije.

Dom zdravlja biće izgrađen u Ulici Koste Manojlovića, u blizini pijace, biblioteke, pošte i „Maksi“ marketa. Gledano iz Ulice Koste Manojlovića, planira se izgradnja nove saobraćajnice desno od biblioteke. Odatle je u planu glavni ulaz sa dva parking-mesta rezervisana za invalide. Levo od biblioteke, gde je sada zemljani put, predviđen je ulaz u garažu i drugi ulaz u objekat sa rampom za kretanje pešaka.

Lokacija za novi dom zdravlja u Borči

Nadležni ističu da bi izgradnja trebalo da traje deset meseci, a vrednost radova se procenjuje na 372,5 miliona dinara, bez PDV. Zato će žitelji Borče morati, u najboljem slučaju, da sačekaju do 2020. godine kako bi dobili kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

U novoj savremeno opremljenoj zdravstvenoj ustanovi biće službe za zdravstvenu zaštitu – male i predškolske dece, školske dece, žena, odraslih sa preventivnim centrom, laboratorija, radiološka i ultrazvučna dijagnostika, stomatologija, fizikalna medicina, interna medicina, oftalmologija, otorinolaringologija i zaštita mentalnog zdravlja, kućno lečenje, patronažna služba, hitna pomoć i apoteka.

I dalje u okviru DZ Palilula

Zdravstvena stanica u Borči je u sklopu paliluskog DZ „Dr Milutin Ivković“, koji brine o zdravlju oko 200.000 žitelja Palilule. Dom zdravlja ima tri ogranka – Staru Palilulu, Dunavski venac i Karaburmu, a u njihovom sastavu su 22 ambulante.

Ambulante jedan i dva, koje rade u Borči, posle završetka doma zdravlja biće zatvorene, pošto su neuslovne, dok će zdravstvene stanice u Krnjači, Kotežu, Ovči, Padinskoj skeli, nastaviti da rade.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. I sve ove zgrade što su nikle za predhodnih par godina na levoj obali Dunava imaju lokacijsku dozvolu, građevinsku, protivpožarnu itd itd.

    Borči treba bolnica, hitna pomoć i dom zdravlja, obzriom na broj stanovnika, lokaciju i ukupne potrebe.

    Zašto nemamo bar 2 gimnazije na levoj obali?

    Gde su sportski objekti? Bazen???

    Opasno vreme došlo

Dani Beograda donose nam „Beogradski vremeplov“

Toplo vreme ulepšalo je Uskršnji karneval na Tašmajdanu