in

Dani Beograda donose nam „Beogradski vremeplov“

Beograd će ove godine 16. put obeležiti svoje dane od 16. do 19. aprila, bogatim kulturno-umetničkim programom „Beogradski vremeplov“ – brojnim konceratima, izložbama, predstavama…

Kulturne ustanove u gradu otvoriće vrata sugrađanima i gostima Beograda, među kojima i Muzej Nikole Tesle, Pozorište na Terazijama, Muzej afričke umetnosti, a ulaz će biti besplatan!

Muzej Nikole Tesle

„Beogradski vremeplov“ će kroz besplatne ture pokazati građanima i gostima istoriju Beograda iz jednog malo drugačijeg ugla – spomenike, nove zgrade, lične uspomene, događaje koji su bili važni za Beograd.

Dani Beograda održavaju se u znak sećanja na dva važna datuma u istoriji našeg grada. Prvi je 16. april 878. godine, kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda. Drugi je 19. april 1867. godine, kada je turski paša Ali Riza izvršio predaju ključeva grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću.

Toga dana Beograd je i formalno postao srpski grad.

Neša Galija

Tokom manifestacije na Trgu republike biće organizovani koncerti, kao i muzičko-plesni program u kome će nastupiti umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, uz solističke nastupe Lea Martina, Dušana Svilara, Neše Galije i drugih.

Učestvovaće i plesni ansambl Milana Gromilića, dok će glumci Nenad Stojmenović i Ivana Dudić zabaviti publiku kratkim dramskim scenama.

Biblioteka grada

Bogat muzički program upotpuniće i ansambl „Renesans“ koji će u Biblioteci grada Beograda publici približiti muziku iz perioda vladavine despota Stefana Lazarevića, a ljubitelji klasične muzike moći će da uživaju u koncertu učenika muzičke škole „Mokranjac“ u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“.

Biće organizovan i program „Javnog vođenja“ koji podrazumeva ture za sve zainteresovane sugađane koji će moći da se upoznaju sa drugačijim Beogradom i čuju nove priče – lične, dramatične, alternativne istorije grada u kome žive.

Kosančićev venac

Planiran je obilazak obnovljenog Kosančićevog venca, istorijskih kuća koje čuvaju nasleđe Beograda, kao i šetnja Zemunskom tvrđavom.

Beograđani i njihovi gosti moći će da isprate izložbu knjiga Muzeja grada Beograda, koja će ih provesti kroz istorijat knjige, kao i raznovrsnih izložba fotografija i stripa.

Streličarstvo za najmlađe

Svi koji požele, moći će da se oprobaju u streličarstvu kod Dizdareve kule, a za mlađe će biti otvorena radionica kaligrafije u Centru za likovno obrazovanje – Šumatovačka.

U okviru obeležavanja Dana Beograda ovogodišnjim laureatima će biti uručene Nagrade grada Beograda.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Malverzacije u savetu roditelja PU „Boško Biha“ na Paliluli

Dom zdravlja u Borči čekaćemo do 2020. godine