in

Da li će nova luka „progutati“ Beogradsku Amazoniju ili će nadležni naći rešenje

Kako kažu u Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture, posle decenijskog spora, Luka Beograd se seli na novu lokaciju kod Pupinovog mosta.

Sredstva su obezbeđena, a prvi radovi na novoj luci počeće već 2021. godine.

Kao najverovatniji izbor nameće se lokacija uzvodno od Pupinovog mosta, u čijoj blizini je planirana i gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj kaže da je ukupan iznos projektovanja skoro tri miliona evra za Luku Beograd, sa rokom završetka projektovanja do kraja naredne godine.

Odmah po završetku projektovanja planira se i njena izgradnja. Nova luka imaće i novi način finansiranja tokom gradnje, u igri je i strani kapital i domaći investitori.

Pupinov most

Inače, ideja o tome da Luka Beograd bude premeštena na lokaciju kod Pupinovog mosta nije nova, o tome se priča godinama. Ali ne slažu se svi da je ovo ispravna odluka.

Uzvodno od Pupinovog mosta nalazi se područje koje je opravdano nazvano i Beogradska Amazonija, a misli se na Beljarice.

Inicijativu za zaštitu ovog područja pokrenula je Liga za ornitološku akciju još 2010. godine u okviru projekta Krila preko Balkana, kojim je rukovodio BirdLife International.

Sekretarijat za životnu sredinu grada Berograda prihvatio je ovu inicijativu i preneo nadležnost na Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Zavod za zaštitu prirode je još 2013. godine izradio elaborat s predlogom zaštite 1860 hektara forlanda leve obale Dunava, približno od Pančevačkog mosta pa do iznad Kovilova.

Beogradska Amazonija, foto: Igor Manov

U međuvremenu su se planovi oko luke razvijali, pa se desilo i to da je 2015. godine, pred samo usvajanje, predlog da se ovo područje zaštiti povučen iz skupštinske procedure.

Ljubitelji prirode i stručnjaci nastavili su da insistiraju na tome da se zaštiti Beogradska Amazonija, pa je pokrenuta i peticija koja u ovom trenutku ima preko 10.000 potpisa.

Peticiju možete potpisati OVDE, a o lepotama i vrednosti Beljarice možete saznati u našim ranijim objavama:

Sredinom 2016. godine, tokom razgovora u Beogradu, Kina je izrazila zainteresovanost za izgradnju luke još prilikom izgradnje Pupinovog mosta. Njihova ideja je bila da se luka locira baš u neposrednoj blizini mosta.

Na poziv urednika Beogradske hronike RTS-a, imali smo priliku da izrazimo i naše stavove. Naš tadašnji stav bio je da je bolje da luka bude nizvodno od Beograda, o čemu možete detaljnije čitati OVDE.

Beljarice

Iako je sada izvesno i potvrđeno da će luka biti građena uzvodno od Pupinovog mosta, njena lokacija nije jasno precizirana pa se nadamo da će sve dosadašnje rasprave i upozorenja stručnjaka biti uzete u obzir.

Još uvek postoji mogućnost da će Beogradska Amazonija ipak na određeni način biti zaštićena i da nadležni neće dozvoliti da bogatstvo ovog područja bude izgubljeno u nepovrat.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Beljaricu uništavaju fekalne i industrijske vode koje se izlivaju u blizini pa nikom ništa. Niko da seti da tu treba jedan ozbiljan prečistač koji već ima početnu infrastrukturu u napustenoj šećerani

Udruženja, sugrađani i učenici očistili okretnicu u Padinskoj (FOTO)

Veliki broj ulica u naselju Borča danas bez struje zbog radova