in

U avgustu besplatna tura kroz „Beogradsku Amazoniju“

U okviru akcije za očuvanje Beljarice, područja pored Dunava, na levoj obali, popularno nazvanog Beogradska Amazonija, čak 10 hiljada ljudi potpisalo je peticiju kako ovaj prostor ne bi bio pretvoren u novu luku Beograda.

Beljarica je, ne samo značajno stanište orla belorepana, crne rode i vidre, već i područje gde je nasip namerno pomeren preko 2 km od obale, kako bi to mesto bilo u stanju da primi plavni talas Dunava i tako zaštiti Beograd od poplava. 

Liga za ornitološku akciju Srbije, kao pokretač ove akcije, vredno radi na podizanju svesti, i sugrađana i vlasti, o značaju Beogradske Amazonije, njenom biljnom i životinjskom bogatstvu i potrebi da se ovaj prostor zaštiti kao stanište.

I ove godine, kao i prethodne, Liga za ornitološku akciju Srbije organizuje svojevrstan izlet u Beogradsku Amazoniju. Tokom ove posete, sugrađani će imati priliku da istinski upoznaju ovu oazu prirode, kao i njeno bogatstvo kroz šetnju i posmatranje velikog broja ptica čije je ovo stanište, ali i drugih biljnih i životinjskih vrsta.

Vodič Miroslav Mareš će vas povesti u šetnju nasipom duž Beljarice odakle će vam pokazati neke od do sada zabeleženih 152 vrste ptica i upoznati vas sa karakteristikama ovog ekosistema.

Okupljanje izletnika planirano je za subotu 18. avgusta do 9.30 časova, na okretnici autobusa 106 u Kovilovu. Kako kažu u LOASRB, ideja je da što više učesnika dođe automobilom, a da im se oni koji stignu autobusom pridruže kako bi svi stigli do 4,5 km udaljenog nasipa.

Teren koji se obilazi je ravan i hoda se po makadamu, ali nigde nema hladovine. Dužina ture je do 7 km (u zavisnosti od mesta okretanja/početka povratka).

Ovaj svojevrstan događaj pogodan je i za roditelje sa decom. Ipak ne preporučuje se za decu mlađu od 10 godina, baš zbog činjenice da će izletnici morati da prepešače turu dužine od oko 7 kilometara, a na nasipu nema hladovine.

Orao belorepan

Obuću i odeću potrebno prilagoditi pešađenju i vremenskim uslovima. Preporučujemo da obavezno ponesete šešir ili kapu, kao i vodu. Dvogled će svakako biti od koristi ako želite dobro da osmotrite ptice.

Izlet je besplatan!

Za dodatne informacije možete kontaktirati Ligu za ornitološki akciju Srbije na njihovoj Fejsbuk strani. Detaljnije o akciji za zaštitu Beljarice možete videti OVDE.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Prvo noćno kupanje na Tašmajdanu tokom vikenda

Zaoštrava se sukob za i protiv stanova za Rome u Ovči