in

Zaoštrava se sukob za i protiv stanova za Rome u Ovči

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 podnela je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine zbog postojanja osnovane sumnje za izvršenje krivičnih dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Prijava je podneta zbog toga što je Nacionalni savet podržao stavove Inicijativnog odbora lokalne zajednice meštana naselja Ovča i dva lokalna udružejnja Rumuna koji su od gradskih i republičkih vlasti tražili da se zaustavi gradnja socijalnih stanova za najugroženije romske porodice koje žive u kontenjerskim naseljima.

Naime, 22 romske porodice, ukupno 102 lica koji žive u kontenjerskim naseljima nastalim posle prinudnih iseljejna neformalnih naselja u Beogradu trebala su da se usele u socijalne stanove u Ovči, međutim izgradnja tih stanova nije ni započeta jer se meštani Ovče tome protive.

Foto: Ilustracija

U dopisu koji je Nacionalni savet uputio na više adresa navodi se da se doseljavanjem romskih porodica vrši nasilna asimilacija Rumuna u Ovči, i da se time „remeti društveno socijalni život meštana“, pa je sa tim u vezi neophodno pronaći novu lokaciju za stanovanje Roma i Romkinja.

Iz Inicijative A11 kažu da je problem u tome što je protest nastao isključivo protiv dolaska Roma u Ovču, jer su pre nekoliko meseci u tu opštinu doseljene 652 osobe izbegle iz bivše Jugoslavije što Nacionalni savet nije negodovao.

Po našem shvatanju takvo postupanje predstavlja krivično delo rasne diskriminacije kao i rasne mržnje i netrpeljivosti. – kažu u Inicijativi A11

Sa druge strane žitelji Ovče, ali i drugi žitelji leve obale, organizovali su protest na kome su iskazali svoje nezadovoljstvo planom da se pripadnici romske nacionalnosti dosele u Ovču. naročito jer je na odabranoj parceli prethodno bila predviđena izgradnja obdaništa i dečijeg igrališta.

Kako smo saznali, tokom protesta održanog u Ličkoj ulici u Ovči, zaštitnik građana Zoran Pašalić, razgovarao je sa sugrađanima i upoznao se sa njihovim stavovima, a prisutni su bili i neki od odbornika iz opštine Palilula.

Da podsetimo, i pre desetak godina u Ovči se dešavala slična situacija. I tada su se sugrađani leve obale protivili dolasku Roma u Ovču. Nadležni su shvatili „poruku“, pa se Romi nikada nisu doselili na tu lokaciju.

Još uvek se ne nazire da li će i ovoga puta nadležni ispoštovati želje građana leve obale i Ovče ili će popustiti pod pritiscima nevladinih organizacija. Ako se rešenje ne pronađe, građani najavljuju pooštravanje ovog protesta i blokiranje saobraćajnica.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

7 Comments

  1. Sramota . Podnose krivicnu prijavu protiv nacionalnog saveta rumunske manjine .To moze samo neko nepismen da uradi,jer u USTAVU REPUBLIKE SRBIJE JASNO PISE DA JE ZABRANJENA NASILNA ASIMILACIJA NACIONALNIH MANJINA!!!!(zabranjeno vestacko i nasilno naseljavanje nacionalnih manjina na teritoriji gde vec zivi druga nacionalna manjina) PO CLANU 78 USTAVA RS. I takodje se krsi clan 22 zakona o zastiti prava i sloboda nacionalnih manjina. A na teritoriji K.O Ovča vec 220godina zive Rumuni .Gospodo,vi gore pisete da se rumuni nisu protivili doseljenim izbeglicama iz bivse Jugoslavije,i samim tim pokrecete krivicnu prijavu zbog roma. PA ZAR VI SRBE SMATRATE NACIONALNOM MANJINOM U SOPSTVENOJ DRZAVI???? IZBEGLICE NISU BILE DRUGA NACIONALNA MANJINA VEC SRBI SA PROSTORA Jugoslavije.O cemu vi pricate??? Srusili ste kartonsko naselje da biste napravili Bellvil pa sto ih ne smestite gde im je prvobitno bio dom.u Bellvil.Nego biste sada da ih nasilno naselite u sred starog naselja Ovča koje datira jos od Austrougarske i da vestacki menjate sastav stanovnista.

  2. A zasto se vrsi getizacija Roma? Zasto da svi budu na jednom mestu? Ima toliko praznih kuca po selima, posaljite dve porodice u Ovcu, po dve u dve okolne opstine, dve u Belvil, dve u nekoj drugoj opstini u Beogradu i eto, resila sam vam pola problema. Za drugu polovinu primenite isti sistem. Getizacijom se ne vrsi socijalizacija i inkluzija marginalizovanih grupa! Recite ne getizaciji!

U avgustu besplatna tura kroz „Beogradsku Amazoniju“

Bezobzirni vozač autobusa u Borči izbacio invalida iz vozila