Romi iz Makiša, Resnika i Jabučkog rita prvi stanari u Ovči

u Vesti

Romske porodice koje žive u beogradskim naseljima Makiš 1, Makiš 2, Resnik, Kijevo i Jabučki rit trebalo bi danas da počnu da se sele u novoizgrađene socijalne stanove u naselju Ovča, kao i u seoska domaćinstva.

Beoinfo navodi da je preseljenje 44 porodice sa 222 osobe u okviru projekta zbrinjavanja romskih porodica „Sagradimo dom zajedno“ koji Grad Beograd sprovodi sa Evropskom unijom i Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Beogradu (Unops).

Stanove u Ovči izabrale su 22 porodice, a u prethodnoj fazi je zbrinuto oko 120 porodica od kojih su kuće 10 porodica rekonstruisane, 44 su izabrale seoska domaćinstva, a 68 socijalne stanove.

Evropska unija je za prvu fazu projekta donirala 1,9 miliona evra, a za drugu 1,5 miliona.

Stanovi Ovča, LOBI

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je važno da porodice obuhvaćene programom stambenog zbrinjavanja ostvaruju punu uslugu sistema socijalne zaštite, socijalizacije i integracije u društvo.

– Izrađuju im se lične karte, deca se upisuju u škole i prati se njihovo redovno školovanje, a Romkinjama je dostupna puna zdravstvena zaštita u više od 150 porodica navodi ona.

Mnoge romske porodice doseljene pred gradnju Belvila u Jabučki rit su ranije iskazivale nezadovoljstvo, a ovo je za njih korak napred u rešavanju problema stanovanja.

2 Comments

  1. Bravo… Više prava nego Srbima!!! Toooooooooooooooooo!!!! Gde su stanovi za Srbe socijalne slučajeve??

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Poslednje od Vesti

Idi na VRH