in

PETICIJA: Spasimo beogradski Amazon na levoj obali

Beograd ima ono što druge prestonice nemaju – oazu prirode nadomak centra grada. Sa 136 vrsta ptica zabeleženih samo tokom poslednjih godina, od toga 108 strogo zaštićenih!

Sa 3-4 gnezdeća para belorepana, najvećeg orla Evrope. Sa vidrom, divljom mačkom, kunom zlaticom i belicom, i drugim ugroženim divljim vrstama.

To je Beljarica (Balaton, Crvenka) – područje koje smo dužni da SAČUVAMO i ostavimo našoj deci, da u svom betonskom staništu ne bi zaboravila šta je priroda.

I ne samo zato! Staništa retkih vrsta dužni smo da zaštitimo po Bernskoj konvenciji i Direktivi o pticama Evropske unije koje je naša zemlja potpisala, ratifikovala i dužna da primenjuje.

Srećom, pre nekoliko godina krenulo se sa postupkom zaštite kako bi Beljarica možda čak postala deo budućeg beogradskog nacionalnog parka, kakav recimo ima Beč, takođe na Dunavu, takođe nadomak samog grada.

Gray Heron at Beljarica-photo by D.Simic

Međutim, taman kada je trebalo da se Beljarica trajno zaštiti, predlog je u poslednjem trenutku, 2015-te povučen sa glasanja u skupštini grada, a 2016. najavljeno je da će beogradsku oazu prirode potpuno uništi radi izgradnje nove beogradske luke unutar zaštićenog područja.

I pored toga što se „područje u postupku zaštite” po Zakonu o zaštiti prirode smatra već zaštićenim!

Sada će dom vidre i kuća orla belorepana, koja vekovima Beograd štiti od poplava, svih 900 hektara pokriti beton, i sve to u trenutku kada Srbija pokušava da otvori poglavlje 27 pretpristupnih pregovora EU, o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Luka Beograd ugrožava prirodu, orao belorepan, LOBI

I građani Beča mogli su da ostanu bez svoje dunavske oaze, kada su 1984. godine vlasti odlučile da na njenom mestu podignu hidroelekranu. Na hiljade bečlija okupiralo je podučje, a preko 350.000 ljudi potpisalo je peticiju i gradnja je zaustavljena! Beč je dobio svoj nacionalni park, u kome bečki mališani danas uče da čuvaju prirodu.


Na pomenutu temu smo pisali više puta što možete pročitati u nastavku:


Da li ćemo mi dozvoliti da naša oaza nestane?

Inicijativu za zaštitu ovog područja pokrenula je Liga za ornitološku akciju 2010. godine u okviru projekta Krila preko Balkana, kojim je rukovodio BirdLife International.

Sekretarijat za životnu sredinu grada Berograda prihvatio je inicijativu i preneo nadležnost na Zavod za zaštitu prirode Srbije, koji je 2013. završio elaborat s predlogom zaštite 1860 ha forlanda leve obale Dunava, približno od Pančevačkog mosta pa do iznad Kovilova.

Nova Luka Beograd, LOBI

U leto 2015. predlog zaštite našao se na dnevnom redu zasedanja Skupštine Beograda, ali je u poslednjem trenutku povučen, pre nego što je do glasanja došlo. Avgusta 2016. najavljena je izgradnja nove beogradske luke unutar najvrednijih 870 ha već predloženog zaštićenog područja.

Ptičji svet ove plavne zone – koja predstavlja uzvodni deo područja za ptice od međunarodnog značaja (IBA) “Ušće Save u Dunav” – ima preko 210 do sada zabeleženih vrsta, a tokom poslednjih sedam godina ovde ih je zabeleženo 136.

Među njima su i tri do četiri gnezdeća para belorepana – najveća gustina populacije po jedinici površine ma gde u zemlji. Druge vrste od posebnog značaja su čaplje (ovo je veoma značajno hranidbeno područje), patka njorka, mali detlić i zelena žuna, siva muharica i žuti voljić.

Pogledajte video Spasimo beogradski Amazon:

Peticiju možete potpisati OVDE.

Širite dalje!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

6 Comments

  • Да ли је бар промил људи знао за ту оазу? Да је обиђе није ни толико.
   Ако је до природе, села су празна, сви су хтели у град. А у граду ваљда треба негде да радимо.
   Лева обала гладује, пропада и срља у пороке и криминал, али хајде да пар птица не мора да слети двеста метара даље…

 1. Треба што пре изградити луку, индустријски парк и повезати са постојећим насељима.
  Због 2 птице 120000 људи треба да и даље нема где да ради, да останемо највећа БГ фавела? Са инвестицијама има шансе да се животи на боље мењају. Зар нам је овако добро? Да не мењамо ништа? Где је ту добробит леве обале?
  Боље да направите петицију да се изгради пут од планиране раскрснице до Борче! Овако ћемо остарити сви чекајући укључење код пикола…

  • Pa bas zbog takvog razmisljanja i propadamo kao drzava !!! Da, ptice su krive sto ljud su nezaposleni, a ne ovi sto kradu upravo od te sirotinje. I ako ce ta Luka da promeni stanje u Srbiji , onda mislim stvarno !!! Srbija treba prvo da PRVO stane na noge sa ovim sto ima , kako bi mogli da razmisljamo o buducnosti koja se Sorry ali jos uvek cini dalekom !

 2. Ако је далека, уживајте дуже. Ништа sorry. Ја волим природу и чешће сам бајсем ту. Ствар је у томе да цела ЛО ради за минималце широм града, код нас фирми нема, људи пропадају. А дражи су ми ипак. Овај део је град и неминовно је да се мења, пресуђено му је пре пола века када су насељене десетине хиљада. Лука од 900 хектара пружиће посао, као и индустрије.парк, нове саобраћајнице…биће велика разлика. Не говорим о Србији и политици, већ левој обали и глади, наркоманији…

 3. Ne znamo za tu oazu jer niko nije organizovao edukaciju u skolama ili na drugi nacin.Kao sto Beograd nije spustio brodice u vodu koji bi povezivali sva mesta sto bu svaja nornalna zemlja uradila da ima ovakve reke.Gradski prevoz bi se rasteretio a mi bi mogli preko reke dopreti i do te oaze…Njujor ima Hajd park i uvnhemu skoro 300 ptica,oazu za ljude i zivotinje..Glasam za izmestanje luke na neko drugo mesto…Mogli su luku da naprave umesto „Beograda na vodi“,…Beograd imapotencijale koje neko namerno ne razvija

Naša opština nagradila najbolje učenike. Đaci generacije idu na Krf

Čak 4.314 žalbi roditelja na konkurs za upis dece u vrtiće