in

Izgradnja luke – prvi problemi

Nova Luka Beograd, LOBI

Sada je već definitivno da će se nova Luka Beograd graditi na lokaciji uzvodno od Pupinovog mosta na levoj obali Dunava i tu dileme nema. Projektna dokumentacija se sprema a sa njom i prvi problemi koje treba prebroditi.

S obzirom na lokaciju gde će se luka nalaziti a to je uzvodno od Pupinovog mosta, a 12 kilometara uzvodno od stare Luke Beograd naišli su prvi problemi. Drveće odnosno euroameričke topole koje su tu posađene da štite nasip moraće da budu posečene, a zaštita nasipa da se izvede na neki drugi način.

Elaborat koji je od juče na javnom uvidu kaže da sečenje tog drveća predstavlja potencijalni problem. Naime Zavod za zaštitu prirode je 2013. godine izradio studiju u kojoj je bilo planirano da ovaj deo bude proglašen za zaštićeno prirodno dobro, u međuvremenu su se planovi oko luke produbili i 2015. pred samo usvajanje ovaj predlog je povučen iz skupštinske procedure.

Naše mišljenje: Pitanje lokacije nove luke | Pre Pupinovog mosta, posle Pančevačkog mosta ili u Pančevu?

Naravno, prilikom same izgradnje luke taj deo priobalja će biti potpuno transformisan. To znači da će nasip biti zaštićen na neki drugi način, a sama luka će morati da bude dobro povezana sa ostalim vidovima saobraćaja i druge infrastrukture. Tako da veliki poduhvat očekuje graditelje ovog značajnog objekta za Beograd.

Ostaje samo pitanje zašto nije postojao dugoročan urbanistički plan koji bi predvideo gradnju luke na ovom mestu kako bi se priobalje ranije delimično pripremilo za to, kao i saobraćajna infrastruktura. Obilaznica je izgrađena pre godinu i po dana i još tada je mogla biti napravljena petlja koja će služiti kao putna veza luke sa ostalim saobraćajnicama.

U svakom slučaju izgradnja luke je jedna pozitivna stvar koja ima svoje prednosti i mane. Od velikog je značaja za prestonicu i sigurno će mnogo doprineti.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Izgradnja luke uzvodno od Beograda je čisti idiotizam. Tako nešto je moga da smisli samo debil. Beogradu treba samo turistička luka. Pančevo je praktično periferija Beograda i ima luku koju treba samo proširiti i osavremeniti. Tu je i pruga kao i dobra putna mreža sa Beogradom. Luka uzvodno od Beograda ugroziće Lido, Veliko ratno ostrvo i obale Dunava u Beogradu. Ada Huja je bolji izbor sa svojim rukavcem i infrastrukturom ako već žele luku u Beogradu.

Kamion usmrtio čoveka u Borči, LOBI, izvor: blic.rs

Nesrećan slučaj i tragedija u Borči

divlja gradnja leva obala

Palilula šampion u nelegalnoj gradnji