in

Palilula šampion u nelegalnoj gradnji

divlja gradnja leva obala

Do 27. jula opštine u Beogradu imale su rok da dostave celokupnu dokumentaciju i spisak objekata koji nisu ušli u proces legalizacije. Gradski sekretar za poslove legalizacije Nemanja Stajić kaže da u ovom trenutku Beograd ima 250.000 nelegalizovanih objekata.

Prednjače Zemun, Palilula, Voždovac i Čukarica, a ni Zvezdara ne zaostaje mnogo.

Krajem prošle godine Palilula i Zvezdara su ‘gorele’. To su bile opštine koje su u tom momentu bukvalno bile gradilišta tokom 24 sata. Inspekcije umesto da zatvaraju gradilišta, dozvoljavale su da se objekti završavaju„, kaže Stajić.

Gradnja na levoj obali | Borča je novi Novi Beograd | Leva obala postaje popularna destinacija

Takođe veliki problem predstavlja to što mnogi investitori odstupaju od građevinske dozvole pa grade i preko dozvoljene granice.

„Ako je neko dobio građevinsku dozvolu, a odstupio je od nje, on objekat mora da vrati u stanje u kojem treba da bude. U suprotnom, sankcija je rušenje“, rekao je Stajić.

Dokumentacija je dostavljena, a u narednom periodu Vlada Srbije odlučiće o narednih koracima kaže gradski menadžer Goran Vesić. Takođe naglasio je da će se primenom novog zakona stati na kraj nelegalnoj gradnji.

„Beograd je, u dogovoru sa resornim ministarstvom, dobio satelitski snimak iz novembra 2015. godine i naloženo je da se napravi popis svih objekata na kojima je izgradnja u toku, to jest onih koji nisu ušli u proces legalizacije, a po našim procenama u Beogradu takvih objekata ima oko 8.000“, rekao je Vesić.

Takođe je istakao da cilj vlasti nije da ruši objekte već da uvede red.

Iskreno se nadamo da će zakoni konačno početi da se primenjuju, ali ne samo na manjim objektima (šupa, garaža ili kuća) nego i na sve veće zgrade koje se grade na levoj obali mimo zakona i propisa.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Najveći problem je što je u Borči napravljeno hiljade stanova bez i jednog parking mesta. Sada se parkira ko gde stigne i nastao je haos . Opštinari su za to uzeli debelu lovu a sad se nešto kao čude.

Nova Luka Beograd, LOBI

Izgradnja luke – prvi problemi

Dečak poginuo u pekari u Borči