in

Šta su nam sve političari obećali pred izbore u Beogradu

Ako je suditi po obećanjima koja pljušte na sve strane, Beograđanima će posle nedeljnih izbora, bez obzira ko na njima bude pobedio – svanuti.

Kandidati se prosto utrkuju u obećanjima koja planiraju da ispune već ove godine ili najkasnije do kraja njihovog eventualnog četvorogodišnjeg mandata.

Izdvajamo najinteresantnija i najbombastičnija, kako od strane predstavnika sadašnje gradske vlasti, tako i od opozicije. Sačuvajte ih, pa za četiri godine vidimo da li će biti ispunjena …

VLAST

Metro već do 2022.

Sadašnja vlast najavljuje početak gradnje podzemne železnice 2020. godine. Obećano je da će se Beograđani metroom voziti već 2022. godine, i to prvom deonicom od Makiškog polja do Mirijeva.

Kanalizacija do 2025.

Procenjuje se da je trećina Beograda bez kanalizacije. Još pre nekoliko godina, sadašnja vlast je najavila projekat po kojem u Beogradu 2025. neće biti kuće bez vodovodnog i kanalizacionog priključka.

Ovo je tema koja definitivno najviše muči stanovnike leve obale, ali i koja je najteža za realizaciju.

Autobusi, elektrobusi…

Beograđani će se, ako se ostvare obećanja, do kraja ove godine voziti novim autobusima, elektrobusima, tramvajima. Aktuelna gradska vlast je obećala da će u 2018. biti nabavljeno 100 novih autobusa, 50 elektrobusa, 20 minibuseva…

Vrtići bez čekanja

Uobičajeno predizborno obećanje je i ukidanje liste čekanja za vrtiće. Nadležni najavljuju da će biti otvarani novi državni objekti, ali i da će biti širena mreža privatnih vrtića u kojima grad dotira boravak mališana. Prema poslednjim zvaničnim podacima, trenutno je oko 3.500 prekobrojne dece.

Tuneli, gondole, mostovi…

Teško je pobrojati sve saobraćajne i infrastrukturne projekte koji su obećani. Počev od gondole između Kalemegdana i Ušća, tunela od Savske do Dunavske padine, nove autobuske stanice na Novom Beogradu, završetka Obilaznice oko Beograda, postavljanje tramvajskih šina preko Mosta na Adi, Novog savskog mosta, mosta na Adi Huji i naravno, rekonstrukcije Pančevačkog mosta.

OPOZICIJA

Besplatne knjige

Pre pet-šest godina beogradski osnovci su imali dva kompleta besplatnih udžbenika koji su im bili na raspolaganju: jedan koji su nosili kući i drugi koji je ostajao u školi. Pojedine opozicione stranke sada najavljuju da će vratiti ovu praksu ako pobede na izborima.

Nove opštine

Skoro da nema stranke ili pokreta koji nije izašao sa sličnom idejom. Ova tema se po pravilu pokreće pred svake izbore, ali nakon njih uvek ostane mrtvo slovo na papiru. Prema ovim obećanjima, leva obala Dunava (Borča, Ovča, Krnjača), trebalo bi da postane jedna od novih opština.

Besplatna obdaništa

Pojedine opozicione stranke su ovog puta otišle korak dalje, pa ne samo da obećavaju da više neće biti čekanja za mesto u obdaništu, već i da će ona biti – besplatna.

Besplatan prevoz

Pre prošlih gradskih izbora, sve opozicione stranke su se utrkivale u najavama da će, ako pobede, raskinuti ugovor sa Busplusom. Pojedinci sada ponavljaju ovakva i slična obećanja, ali idu i korak dalje, pa čak najavljuju besplatan gradski prevoz za sve Beograđane!

Opšta legalizacija

Još jedan od problema koji je dobro poznat stanovnicima leve obale. Pojedine opozicione stranke najavile su da će, ako pobede, ubrzati legalizaciju pa čak i bespravno sagrađenih objekata.

Sugrađani dobro pamte obećanja i vlasti i opozicije, pa se nadamo da političari shvataju posledice neispunjenih obećanja.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Gradnja mosta kod Ade Huje najavljena za 2020. godinu

Medene igre Pčelice Maje danas su stigle u bioskope