in

SPECIJALNO! Gondolom od Borče, preko Koteža i Krnjače do centra grada

Svima su nam dobro poznate gužve na Zrenjaninskom putu i Pančevačkom mostu i to baš u onim trenucima kada nam se najviše žuri. S mokrim kolovozom gužva postaje jos veća, a sa njom i naša napetost. Nisu retke ni saobraćajne nezgode na putevima.

Možete li zamisliti da na željeno odredište stignete tačno u sekundu, bez predhodno navedenih uticaja. Da li je ova zamisao naučna fantastika ili moguća realnost u Beogradu?

Jovan Ranđelović predstavnik Beogondole tvrdi da bismo mogli da rešimo problem celokupnog prevoza u Beogradu žičanim sistemom – gondolama.

On predlaže prvu promo liniju od Borče preko Koteža, Krnjače, Vilinih voda, Tašmajdana, Slavije, Kliničko bolničkog centra, Sajma, Ade ciganlije do Bloka 70.

Navodi da bi putovanje iznosilo svega 30 minuta i da ne bi bilo neizvesnosti u putovanju. Navodi i to da bi od Borče do Tašmajdana putovali svega 15 minuta.

Ističe da je javnom gradskom prevozu u Beogradu potrebno 12 linija žičare sa 80 stanica za prijem putnika, kao i 500 autobusa kapaciteta od 30 do 110 putnika.

Autobusi bi služili kao dopunski prevoz do stanice žičare, kao i za prevoz putnika koji se plaše visine i žele da se prevoze po postojećem sistemu. 

Navodi se da je kapacitet jedne gondole 10 sedećih i 5 stajaćih mesta i da se gondola kreće brzinom 21,6 km/h. Kapacitet prevoza jedne linije je 3.600 – 4.200 putnika za jedan sat.

Pored obećane bezbednosti i tačnosti ovog vida prevoza, atraktivnost je svakako zagarantovana, kako za domaće i strane turiste, tako i za sugrađane.

Da budemo iskreni svi volimo da uživamo u lepom pogledu i širokim vidicima i da pritom stignemo na vreme do željenog odredišta.

Da li je ovakav vid prevoza isplativ i održiv na duže staze i sami se pitamo, kao i to da li bi leva obala imala višestruke koristi od istog.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

7 Comments

  1. Ni brzina, ni broj putnika nisu ni za… Šojić uvaljuje gondole izgleda… Kakve crne gondole, onaj most što bi da izmeste na Lido, neka stave između leve obale i Dorćola… makar ga pustili samo za pešake i biciklistički saobraćaj…

Vodovodna cev pukla jutros, ali tek po podne prijavljeno!

Nema gripa, ali nas sve više muče virusne infekcije