in

Pripreme za čišćenje kanala Sebeš posle više decenija (FOTO)

Sugrađani koji žive u blizini Sebeškog kanala mogli su proteklih dana da primete mašine koje rasčišćavaju i kose priobalje kanala Sebeš, jednog od najvećih na levoj obali.

Podsećamo da ovaj kanal, kao i mnogi drugi, nije očišćen već decenijama. Zbog slabog protoka vode, kanal je proteklih godina skoro potpuno zarastao u trsku.

Radovi koji su u toku na kanalu Sebeš su zapravo pripremni radovi. Sada se vrši košenje priobalja od trske i šiblja i uklanjanje stabala, kako bi bio omogućen pristup toko čišćenja samog kanala.

Kako je u avgustu objavljeno, Vlada Srbije izdvojila je 218 miliona dinara za čišćenje kanala. Čišćenje će na terenu sprovesti ekipe preduzeća Sibnica, a stručni nadzor vršiće JVPSrbijavode.

Predviđeno je čišćenje 19,50 kilometara glavne kanalske mreže u koju spadaju Kalovita, Sebeš, Suvi Sebeš i Vizelj, kao i 27,22 kilometra sekundarne kanalske mreže u slivovima Ovča, Reva i Borča, zatim sanacija ustava i propusta, zacevljenje kanala u dužini od 120metara, kao i sanacija hidromašinske opreme CS Reva” –rekao je tada gradonačelnik.

Koliko je bitno da kanalska mreža bude prohodna, sugrađanima je postalo najjasnije tokom poplava koje su krajem juna ove godine zadesile levu obalu.

Tada je naselje Popova bara koje se nalazi uz kanal Sebeš, bilo jedno od najkritičnijih lokacija, jer kanalska mreža nije mogla da primi ogromnu količinu vode.

Nadležne službe bile su prinuđene da mehanizacijom raskopavaju ulice i produbljuju manje obližnje kanale kako bi spasili domaćinstva u ovom naselju.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Da li će zbog toplih dana biti umanjeni računi za grejanje?

Od nedelje spavamo sat vreme duže, sat se pomera unazad