in

Napušteni banjski zamak leve obale Dunava

Nažalost sa naše, leve strane Dunava, nema zamka da se uzdigne iznad obale i da čuva godinama stare tajne i doživljaje naših predaka. Ipak, za ljubitelje starih zdanja u naselju Ovča se začeo duh stagog vremena kroz zidine zamka novijih generacija.

„Zamak“ se nalazi u neposrednoj blizini banje u Ovči. Banja je prirodnog i kaljavog formata, gde obično letnje dane provode meštani starijih generacija. Tvrde da su slana voda i blato koji se ovde nalaze lekoviti za mnoge vrste oboljenja, vezanih za kožu, reumu i razne vrste bolova.

Naime, u naselju Ovča je još 2015. godine započeto zidanje ovog kompleksa, oivičenog visokim zidinama nalik starim tvrđavama. Zanimljiva zamisao investitora, možda bi i građanima bilo zanimljivo, međutim izgradnja je zaustavljena, zbog navodnog nedostatka dozvola.

Sve ovo bilo je namenjeno izgradnji velikog spa-centra, budući da se na ovom mestu nalazi izvorište slane termalne vode. Vlasnik kompleksa je, kako se pisalo, planirao izgradnju hotela, bazena i tobogana. Međutim, izgradnja je pre nekoliko godina potpuno obustavljena.

Nije poznato da li će ovaj „zamak“ ikada biti završen, kao ni to da li je investitor imao sve neophodne dozvole za svoj projekat.

Svakako je zanimljivije da u Ovči nikne zamak, nego smetlište. Za smeće koje meštani ovog i mnogih drugih naselja nemaju gde da odlože, treba naći rešenje, pojačati broj kontejnera i kanti, kao i njihovo pražnjenje. A za zamak očigledno treba dozvola i neki viši interes.

U svakom slučaju zar ne bilo bi zanimljivo i atraktivno da leva obala dobije svoju „srednjovekovnu tvrđavu“? A pored tvrđave i neku veliku zelenu površinu kao mesto zdravlja i uživanja za sve građane leve obale Dunava?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Počinje sezona krpelja, ali i njihovo suzbijanje

Prijavite deponije jer kreće „Prolećno uređenje Beograda”