in

Počinje sezona krpelja, ali i njihovo suzbijanje

Populacija krpelja se aktivirala na većini zelenih površina Beograda, pa iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju apeluju na sve sugrađane da obrate pažnju kada se odluče da dan provedu na otvorenom, posebno u prirodi, jer je njihov broj tamo najveći.

Važno je napomenuti da se sa dolaskom toplog vremena priroda budi, pa i svi njeni stanovnici, čak i oni koji nam nisu od koristi, baš naprotiv. Jedna takva vrsta je svakako krpelj, koja boravi na najrazličitijim mestima u prirodi.

Krpeljima pogoduje toplo i vlažno stanište, tako da su najaktivniji u toku proleća i jeseni, kada je temperatura između 7 i 25 C.

Velika količina krpelja nalazi se u šumi, na tlu prekrivenom lišćem i grančicama, ali i na granama drveća.  Pored toga ima ih i na pašnjacima, livadama, u visokoj travi, ali i na pokošenom travnjaku. Dakle svuda gde je adekvatna vlaga i temperatura za njih.

Stručne ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su izvršile monitoring krpelja na teritoriji grada Beograda i već je spremna prva akcija suzbijanja u 2019. godini.

Naravno, ne treba paničiti i lišavati se boravka u prirodi, ali poželjna je maksimalna zaštita od njegovog napada. Za boravak u prirodi najvažnija je adekvatna odeća, posebno u toku prolećnih meseci, kada je aktivnost krpelja najveća.

Ako želimo da se zaštitimo poželjne su duboke cipele, pantalone sa uskim nogavicama, dug rukav i šešir. Takođe, poželjne su svetlije boje kako bi se lakše uočilo prisustvo krpelja na tkanini.

Nakon boravka u prirodi dobro je uraditi detaljan pregled tela, a posebnu pažnju obratiti na prevoje i na delove prekrivene dlakama.

Uživajte u prirodi i ostalim zelenim površinama i ne dozvolite da ugođaj kvare krpelji. Sve što treba da uradimo jeste da se preventivno zaštitimo od njih i da bezbedno uklonimo krpelja ako do uboda ipak dođe.

Ako niste sigurni kako se krpelj pravilno i bezbedno vadi, svakako je bolje da zdravstveni radnici to urade umesto vas.

 

 

 

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    GSP raspisao tender za kupovinu novih vozila

    Napušteni banjski zamak leve obale Dunava