Počinje sezona krpelja, ali i njihovo suzbijanje - www.lobi-info.rs

Počinje sezona krpelja, ali i njihovo suzbijanje

2 minuta za čitanje

Populacija krpelja se aktivirala na većini zelenih površina Beograda, pa iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju apeluju na sve sugrađane da obrate pažnju kada se odluče da dan provedu na otvorenom, posebno u prirodi, jer je njihov broj tamo najveći.

Važno je napomenuti da se sa dolaskom toplog vremena priroda budi, pa i svi njeni stanovnici, čak i oni koji nam nisu od koristi, baš naprotiv. Jedna takva vrsta je svakako krpelj, koja boravi na najrazličitijim mestima u prirodi.

Krpeljima pogoduje toplo i vlažno stanište, tako da su najaktivniji u toku proleća i jeseni, kada je temperatura između 7 i 25 C.

Velika količina krpelja nalazi se u šumi, na tlu prekrivenom lišćem i grančicama, ali i na granama drveća.  Pored toga ima ih i na pašnjacima, livadama, u visokoj travi, ali i na pokošenom travnjaku. Dakle svuda gde je adekvatna vlaga i temperatura za njih.

Stručne ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su izvršile monitoring krpelja na teritoriji grada Beograda i već je spremna prva akcija suzbijanja u 2019. godini.

Naravno, ne treba paničiti i lišavati se boravka u prirodi, ali poželjna je maksimalna zaštita od njegovog napada. Za boravak u prirodi najvažnija je adekvatna odeća, posebno u toku prolećnih meseci, kada je aktivnost krpelja najveća.

Ako želimo da se zaštitimo poželjne su duboke cipele, pantalone sa uskim nogavicama, dug rukav i šešir. Takođe, poželjne su svetlije boje kako bi se lakše uočilo prisustvo krpelja na tkanini.

Nakon boravka u prirodi dobro je uraditi detaljan pregled tela, a posebnu pažnju obratiti na prevoje i na delove prekrivene dlakama.

Uživajte u prirodi i ostalim zelenim površinama i ne dozvolite da ugođaj kvare krpelji. Sve što treba da uradimo jeste da se preventivno zaštitimo od njih i da bezbedno uklonimo krpelja ako do uboda ipak dođe.

Ako niste sigurni kako se krpelj pravilno i bezbedno vadi, svakako je bolje da zdravstveni radnici to urade umesto vas.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Prethodna priča

GSP raspisao tender za kupovinu novih vozila

Sledaća priča

Napušteni banjski zamak leve obale Dunava

Poslednje od Vesti