Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

U Ovči sada imamo dve banje

u Najnovije lokalne vesti od
Tara – T2

Da, dobro ste pročitali. Nadomak Beograda, nekih 15 (a uskoro 10) km od centra grada, na levoj obali Dunava nalazi se Ovča. Tu je pre 20-25 godina kompanija „Geosonda” naišla na jezerce termalne vode koja danas predstavlja lek desetinama obolelih iz Beograda i okoline.

Osamdesetih godina prošlog veka kompanija „Geosonda” je u okolini Ovče tražila naftu a pronašla izvor mineralne vode koja je ponekad slanija i od morske i obiluje sumporom, natrijumom, kalcijumom, kalijumom, bromom, manganom, magnezijumom, jodom, gvožđem i mnogim drugim mineralima.

Zbog veoma prijatne temperature od 23,1° C u improvizovanom bazenu u Ovči redovno se kupa veliki broj ljudi koji ima probleme sa reumom, išijasom, kožnim i drugim bolestima.

Bazen u kome se posetioci kupaju zapravo je jedna rupa ispunjena blatom i slanom vodom, međutim, posetiocima to nije problem jer, prema njihovim rečima, blato je toliko jako i puno minerala da u njemu nijedan bacil ne može da opstane.

Naravno, ovakav potencijal trebalo bi iskoristiti a o njegovoj važnosti pisali smo još krajem 2012. godine. Ovakav podvig biće od neprocenjive važnosti ne samo za Beograđane i stanovnike okolnih naselja, već i za celokupan turizam Srbije.

Glavni grad je već popularan među mladima u svetu a izgradnja banje na svega desetak kilometara od njegovog centra vrlo lako bi privukla i starije turiste.

Zanimljivo:  Višednevni nestanak struje u Kotežu ipak pokrenuo disciplinske mere u EPS-u

GO Palilula je napravila plan urbanistički projekat zemljišnog kompleksa prema kome bi na delu između Ovče i Jabučkog Rita trebalo da se izgradi između 13 i 15 bazena sa termalnom vodom i hotelom.

Izrada plana o uređenju Ovčanske banje poverena je Urbanističkom zavodu Beograda o čemu smo pisali još oktobra 2013. godine, međutim, kao što i sami možete videti, ništa konkretno nije počelo da se dešava.

Biznismen Saša Ristić pre par godina kupio je zemljište u Ovči s namerom da na njemu izgradi magacine. Naišavši na slanu vodu nije se začudio, već promenio svoje planove – odlučio je da uzme stvar s banjom u svoje ruke.

„Planiram da banja bude otvorena već na proleće naredne godine. Za početak planiram da napravim hotel sa 60 soba i sedam bazena, što zatvorenih, što otvorenih, kako bi banja mogla da radi preko cele godine”, objašnjava Saša.

Iako se na građevinsku dozvolu čeka i po 18 meseci, on je optimističan: „Nadam se da će zbog novog zakona o planiranju i izgradnji taj proces znatno kraće trajati. Imam podršku banaka i mogu vrlo brzo da krenem u izgradnju.”

  • Mažem nogu blatom i, evo, već je pokrećem kao i pre a nisam mogao da čučnem od bolova. Za nekoliko dana i otok je spao. Predrag, vozač autobusa
  • Nema šanse da idem na operaciju. Zalečila sam koleno. Reakcija je u početku bila jaka a sad mogu da stojim. Ranije sam imala osećaj da ću da se srušim ako nema klupe u blizini. Dolazim čak iz Zemuna, tri prevoza koristim. Nada, otkazala operaciju kolena
  • Imala sam probleme s kičmom, pa sam lomila ruku i ispravila je na ovom blatu a bila mi je savijena. Bolovi su bili jaki u početku, što je znak da voda deluje, ali mi je iz dana u dan bivalo sve bolje. Moj brat je ovde lečio psorijazu i sad za koji dan treba da dođe iz Rusije pa će sigurno ovde da dođe da nastavi sa terapijom. Još jedna sagovornica
Zanimljivo:  Koncert benda Vizelj iz Padinske skele, sutra u Elektropioniru

Sve su ovo iskustva obolelih koji su pomoć potražili u Ovči.

Svaka čast Saši koji se trudi da ubrza proces uređivanja banje u Ovči a naša opština i gradske vlasti mogle bi da se ugledaju na njegov primer i konačno počnu sprovoditi u delo plan koji je napravljen još pre nekoliko godina čime bi pomogli ne samo stanovništvu, već i turizmu i ekonomiji Srbije.

 

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Najnovije lokalne vesti

Idi na Vrh