in

U Ovči sada imamo dve banje

Da, dobro ste pročitali. Nadomak Beograda, nekih 15 (a uskoro 10) km od centra grada, na levoj obali Dunava nalazi se Ovča. Tu je pre 20-25 godina kompanija „Geosonda“ naišla na jezerce termalne vode koja danas predstavlja lek desetinama obolelih iz Beograda i okoline.

Osamdesetih godina prošlog veka kompanija „Geosonda“ je u okolini Ovče tražila naftu a pronašla izvor mineralne vode koja je ponekad slanija i od morske i obiluje sumporom, natrijumom, kalcijumom, kalijumom, bromom, manganom, magnezijumom, jodom, gvožđem i mnogim drugim mineralima.

Zbog veoma prijatne temperature od 23,1° C u improvizovanom bazenu u Ovči redovno se kupa veliki broj ljudi koji ima probleme sa reumom, išijasom, kožnim i drugim bolestima.

Bazen u kome se posetioci kupaju zapravo je jedna rupa ispunjena blatom i slanom vodom, međutim, posetiocima to nije problem jer, prema njihovim rečima, blato je toliko jako i puno minerala da u njemu nijedan bacil ne može da opstane.

Naravno, ovakav potencijal trebalo bi iskoristiti a o njegovoj važnosti pisali smo još krajem 2012. godine. Ovakav podvig biće od neprocenjive važnosti ne samo za Beograđane i stanovnike okolnih naselja, već i za celokupan turizam Srbije.

Glavni grad je već popularan među mladima u svetu a izgradnja banje na svega desetak kilometara od njegovog centra vrlo lako bi privukla i starije turiste.

GO Palilula je napravila plan urbanistički projekat zemljišnog kompleksa prema kome bi na delu između Ovče i Jabučkog Rita trebalo da se izgradi između 13 i 15 bazena sa termalnom vodom i hotelom.

Izrada plana o uređenju Ovčanske banje poverena je Urbanističkom zavodu Beograda o čemu smo pisali još oktobra 2013. godine, međutim, kao što i sami možete videti, ništa konkretno nije počelo da se dešava.

Biznismen Saša Ristić pre par godina kupio je zemljište u Ovči s namerom da na njemu izgradi magacine. Naišavši na slanu vodu nije se začudio, već promenio svoje planove – odlučio je da uzme stvar s banjom u svoje ruke.

„Planiram da banja bude otvorena već na proleće naredne godine. Za početak planiram da napravim hotel sa 60 soba i sedam bazena, što zatvorenih, što otvorenih, kako bi banja mogla da radi preko cele godine“, objašnjava Saša.

Iako se na građevinsku dozvolu čeka i po 18 meseci, on je optimističan: „Nadam se da će zbog novog zakona o planiranju i izgradnji taj proces znatno kraće trajati. Imam podršku banaka i mogu vrlo brzo da krenem u izgradnju.“

  • Mažem nogu blatom i, evo, već je pokrećem kao i pre a nisam mogao da čučnem od bolova. Za nekoliko dana i otok je spao. Predrag, vozač autobusa
  • Nema šanse da idem na operaciju. Zalečila sam koleno. Reakcija je u početku bila jaka a sad mogu da stojim. Ranije sam imala osećaj da ću da se srušim ako nema klupe u blizini. Dolazim čak iz Zemuna, tri prevoza koristim. Nada, otkazala operaciju kolena
  • Imala sam probleme s kičmom, pa sam lomila ruku i ispravila je na ovom blatu a bila mi je savijena. Bolovi su bili jaki u početku, što je znak da voda deluje, ali mi je iz dana u dan bivalo sve bolje. Moj brat je ovde lečio psorijazu i sad za koji dan treba da dođe iz Rusije pa će sigurno ovde da dođe da nastavi sa terapijom. Još jedna sagovornica

Sve su ovo iskustva obolelih koji su pomoć potražili u Ovči.

Svaka čast Saši koji se trudi da ubrza proces uređivanja banje u Ovči a naša opština i gradske vlasti mogle bi da se ugledaju na njegov primer i konačno počnu sprovoditi u delo plan koji je napravljen još pre nekoliko godina čime bi pomogli ne samo stanovništvu, već i turizmu i ekonomiji Srbije.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Imati troje i više dece u Srbiji

Dalekovodi - Struja

Sutra deo Koteža bez struje