in

Imati troje i više dece u Srbiji

Kada se govori o odnosu nataliteta i mortaliteta u svetu, o našoj zemlji govori se u negativnom kontekstu. Naime, prirodni priraštaj Srbije iznosi -0,46 ‰ (promila) što je smešta na 221. mesto od ukupno 233 države za koje postoje pouzdani podaci. Uprkos tome u našoj zemlji nezanemariv je broj porodica koje broje pet i više članova.

Skoro 100.000 srpskih porodica ima troje dece, oko 16.000 četvoro a 5.264 porodice čak petoro dece, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Među njima je i porodica Milićev.

Roditelji su sve četiri devojčice dobili iste kalendarske godine – trojke u januaru a još jednu bebu u decembru 2005. godine.

Iako su mama i tata Milićev ponosi roditelji koji obožavaju sve svoje četvoro dece, ne mogu reći da žive pristojno. Naime, oni se svakog dana bude i kreću u borbu za opstanak i tako žive već deset godina.

Troškovi ove porodice su, naravno, veliki – samo za odeću i hranu mesečno moraju da izdvoje 50.000-60.000 dinara, dok su njihova ukupna primanja oko 80.000.

Veliki problem je i to što devojčice ne mogu nalseđivati stvari jedna od druge, već sve mora da se kupi novo.

Međutim, Milićevi se ne bi mnogo žalili na svoju situaciju da se država i njeni pojedini stanovnici ne ponašaju prema njima sa nerazumevanjem i nepoštovanjem.

Osim roditeljskog dodatka, koji stiže na adresu svih mama i tata bez obzira na visinu primanja, nismo dobili nikakvu stimulaciju za svoju višečlanu porodicu.

„Kad smo ih upisivali u vrtić, ponudili su nam da ih upišu u tri različita vrtića iako je propisano da se deca, a naročito blizanci i trojke, nikad ne razdvajaju“, kaže mama. „Škola nam je nedavno za ekskurzije tražila 100.000 dinara.“

Osim što državne institucije nemaju razumevanja za stanje u kom se porodica Milićev nalazi, pojedinci s vremena na vreme takođe pokazuju svoju bezosećajnu stranu.

„Još uvek pamtim sličnu mučnu situaciju sa taksistom koji nam je za vožnju do doma zdravlja tražio dupli iznos od uobičajene tarife. Kad smo se pobunili, drsko nam je odgovorio ‘Imali ste para za vantelesnu oplodnju a nemate za taksi'“, priseća se Milina Milićev.

„Nedavno nas je saobraćajni policajac kaznio jer su na zadnjem sedištu sedele četiri devojčice sa obrazloženjem da je auto registrovan za pet osoba. Kada ga je moj suprug, vidno iznerviran i ponižen, upitao ‘Koje dete želite da izbacim iz kola’, uniformisano lice kratko je odgovorilo ‘Po svom izboru’.“

Zbog toga što nisu jedina porodica ovog tipa, koja se konstantno susreće sa neprijatnostima što u odnosu sa državnim institucijama, što u odnosima sa sugrađanima, Milićevi su osnovali Udruženje blizanaca i trojki u koje su se učlanile porodice o kojima su mediji u Srbiji već pisali.

Porodica Milićev ne traži sažaljenje, već poštovanje i razumevanje i od strane države, čijoj borbi protiv bele kuge pomažu, a pogotovu od strane svojih sugrađana i komšija. Naša zemlja nalazi se u kritičnom delu liste zemalja po visini prirodnog priraštaja a ko je gori od nas možete videti i ovde.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Ma treba, ali uz neke kriterijume i provere, šta ako su Romkinje koje rađaju i više od 3 dece, a ne brinu uopšte, (ne sve naravno)? Muslimanke uglavnom imaju troje i više Znači, samo na ovaj način, prvo ovo, pa onda načini provere, reklame, stimulacije… znači da će se Srbi još više zatrti. Ma neka oni daju bolje uslove, zakon oditelj hraniktelj, alimentacioni fond, ekonomski da ljudi mogu da rade i zarade, rađala bi se deca. U Švajcarskoj se parovi odlučuju ili na četvoro, ili da nemaju ni jedno, znači, bez dece. Zašto? Jer znaju da neće sa tim partnerkama zauvek, a neće da plaćaju ogromne alimentacije, koje će sigurno država da im naplati, ako oni ne budu plaćali. Našoj državi pre trebaju osnovne stvari koje se finansiraju, pa onda ovo. Politički marketing.

    Znam koliko treba za jedno, a ne za troje, imam kumu koja ima troje, dvoje dobih prijatelja sa četvoro…, pa još nekoliko sa troje. Ma pre toj ženi treba što ne može da napreduje posle 15 godina staža sa f akultetom, jer je 4 god. bila na poodiljskom, iako ima manje od 1 god. bolovanja. Imaju ko da im čuva decu. Zaradila bi za sebe, da biokratija nije takva. Hajde uredite osnovna prava, pa krenite dalje…

PKB - 2015

Prodaje se deo PKB-a

U Ovči sada imamo dve banje