in

Mesna zajednica „Ovča“ za primer i lepše sutra

U Mesnoj zajednici Ovča prikupljanje humanitarne pomoći
U Mesnoj zajednici Ovča prikupljanje humanitarne pomoći

Mesna zajednica „Ovča“ je pravi primer kako treba brinuti o sredini, o svojim građanima sa ciljem poboljšanja kvaliteta života u dotičnom naselju. Sa svojim inicijativama koje su propraćene na adekvatan način, poklonila je građanima bolje, lepše sutra. Mesna zajednica „Ovča“ je jedina zajednica na levoj obali Beograda čiji je prioritet bolji život građana, te nas je zaintrigirala da napišemo članak o njihovim aktivnostima.

Naselje Ovča je uz Borču najstarije naselje na levoj obali Beograda koje ima oko 2351 stanovnika. Ovča je dobila ime po osnovnom zanimanju tadašnjih žitelja- ovčarima. Udaljena  je od Beograda oko 12 kilometara, ali to joj ne smeta da kulturno uzdizanje drži na nivou. Život u Ovči je lepši, življi, zabavniji zahvaljujući Mesnoj zajednici „Ovča“ koja svojim manifestacijama zdravstvenog, socijalnog, sportskog i humanog karaktere oplemenjuje ovo naselje.

Ovča dobila biblioteku

Ogranak biblioteke „Milutin Bojić“ otvoren je u Ovči 17. maja 2013 godine. Reč je o ogranku koji je osnovan još 1966. godine i bio aktivan do 2005. godine ali zbog loših infrastrukturnih uslova, zgrada je zatvorena.

Proslava otvaranja biblioteke protekla je u odličnom raspoloženju za koje su se pobrinuli dečiji hor Zvezdica iz Ovče, članovi KUD Steaua, kao i trojac iz ansambla „Belo platno“ i mnogi drugi. Čast da preseku vrpcu imali su pomoćnik gradonačelnika Beograda, Danilo Bašić i v.d. direktora Jovica Krtinić. Inače Baših je nekadašnji predsednik opštine Palilula koji je zaslužan što je Ovča dobila ovakvu bogatu ustanovu kulture.

Biblioteka u Ovči raspolaže sa 6000 knjiga a cilj ije da knjige budu i na rumunskom kao i na srpskom jeziku. Članarina iznosi 300 dinara do kraja maja.

Ovča dobila biblioteku Ovča dobila biblioteku Ovča dobila biblioteku
 

Čar i šarm biblioteci daje i ulica u kojoj se nalazi, ulica koja nosi ime po najvećem rumunskom pesniku, Mihaju Emineskuu.

Besplatni očni pregled u Ovči

Besplatni očni pregled u Ovči Mesna zajednica Ovča pozvala je svoje meštane na besplatni očni pregled 23. i 24. maja od 9h do 14h. Reč je o besplatnom određivanju dioptrije, stručan oftamološko savet, pregled očnog dna, dijagnostika katarakte i kompijutersko određivanje diptrije. Građani će moći kupiti dioptrijsko staklo po veoma niskim cenama na 3-6 rata preko pio fonda. Pregled će obavljati dr. spe oftamologije, Dejan Savić.

Ovča proslavila slavu

Ovča proslavila slavu
Ovča je 21. maja proslavila slavu Kram na liturgiji na kojoj je i prisustvovao Miloš Marković, član veća Opštine Palilula. Kram je slava kojoj se najviše raduju klinci i klinceze jer se u centru naselja postavljaju zabavni štandovi.

 

Mame Ovče

Mame Ovče Mame Ovče je novoosnovano udruženje majki školske i predškolske dece, neprofitno i nevladino udruženje koje se osnova radi ostvarivanje ciljeva koji su usmereni ka rešavanju problema i potreba majki i porodice u društvu, a naročito u oblasti politika: pravnih, socijalnih, ekonomskih, zdravstvenih, kulturnih, kao i u oblasti javnog života.

Nedavno su organizovole cvetnu akciju o kojoj smo pisali, prikupljanjem potpisa da se Vatrogasni dom pretvori u zdravstvenu stanicu, a postojeća da se privede prvobitnoj nameni, da se otvori vrtić.

Mesna zajednica “Ovča ” organizuje školu stonog tenisa i besplatne termine

Mesna zajednica “Ovča ” organizuje školu stonog tenisa i besplatne termine Zajednica organizuje školu stonog tenisa u domu kulture u Ovči čiju obuku će držati Olga Ćurćin, majstor sporta međunarodnog ranga i bivša reprezentativka SSSR-a u stonom tenisu. Dok je opština Palilula za stonotenisere Ovče omogućila besplatno igranje stonog tenisa četvrtkom i nedeljom od 18-22h. Samo je potrebno da ponesete reket i da uživate.

Ovča dobila park

Ovča dobila park
Opština Palilula poklonila je građanima lepo uređen park okićen ukrasnim biljem na prostoru ispred biblioteke, doma zdravlja i doma kulture. Park je svakodnevno ispunjen dečijog igrom, grajom i osmehom.

Mesna zajednica Ovče organizuje školu stranih jezika

Zajednica organizuje školu stranih jezika u svojim prostorijama. Reč je o kursu engleskog, nemačkog, italijanskog, arapskog, ruskog, turskog, norveškog, francuskog, persijskog i španskog jezika.

U Domu kulture u Ovči i besplatan internet

Pohvalama nikad kraja, ali kako i ne kad su omogućili da svi posetioci doma kulture u Ovči koriste besplatan internet na svojim telefonima ili računarima.

Ovo su samo neke aktivnosti Mesne zajednice „Ovča“ ali sasvim dovoljne da opravdaju značaj njenog postojanja. Mi se možemo samo zahvaliti zajednici na njenom postojanju, organizovanosti i težnji za lepšim životom.
I saopštiti ostalim zajednicama da su dobile obrazac ponašanja i delovanja koji treba ispuniti.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

  1. MESNA ZAJEDNICA OVČA NE POSTOJI UKINUTA JE ODAVNO.,AKO POSTOJI I AKO OVO NIJE TAČNO MOLIO BI VAS DA NAPRAVITE INTERVJU SA PREDSEDNIKOM TE TAKOZVANE MESNE ZAJEDNICE I AKO POSTOJI I ON VOLEO BI DA ZNAM KO GA JE POSTAVIO I KO GA JE IZABRAO,PODSETIČU VAS DA JE LAŽNO PREDSTAVLJANJE KRIVIČNO DELO PA TAKO ŽELJNO ISČEKUJEM VAŠ ODGOVOR

Beži kišo s prozora - LOBI kao HOBI

Beži kišo s’ prozora

Most Borča – Zemun i petlja Zrenjaninski put iz vazduha - 18.05.2013

Most Borča – Zemun i petlja Zrenjaninski put iz vazduha