in

Još nije utvrđeno šta je izazvalo trovanje živog sveta u Jojkićevom dunavcu

Kako smo već pisali, pre desetak dana u Jojkićevom dunavcu pronađeno je sedam uginulih labudova, nekoliko pataka i veće količine ribe, a voda je i dalje potpuno crna od zagađenja,a nije nestao ni smrad koji se širi.

Iako se prvo mislilo da je „krivac“ kanalizacioni kolektor, pokazalo se da nije tako. Ipak, još uvek nije poznato ko je odgovoran za zagađenje Jojkićevog dunavca.

Sa članovima udruženja Eko Panpčevački rit, teren je obišao i gradski vodoprivredni inspektor. Obišli su tri lokacije, među njima i kolektor, za koji se pokazalo da je ispravan.

Obišli smo gotovo ceo potez Jojkićevog dunavca, ali nismo otkrili šta je moglo da uzrokuje ovo zagađenje. Zbog neprijatnog mirisa i boje vode, sumnjalo se da iz tog kolektora ističe kanalizacija i truje okolinu, ali se ispostavilo da to nije tačno – kažu iz udruženja Eko Pančevački rit

I dalje ostaje nejasno šta je prouzrokovalo ovaj stepen zagađenja, jer na ovom potezu nema ni kanalizacionih ispusta.

Razlog trovanja ovog eko sistema ostaje na nivou pretpostavki. Postoji i mišljenje da se kroz neki prirodan proces podigao mulj koji se ovde taložio godinama.

 Ono što deluje kao bliže istini je mogućnost da je neko na ovoj lokaciji ispraznio cisternu sa fekalijama, kao što je često do sada bio slučaj pražnjenja cisterni u kanale.

Članovi udružđenja su ovaj slučaj prijavili nadležnima, ali po tom pitanju nije mnogo učinjeno. Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede tvrdi da o ovome nisu obavešteni.

Zato nisu ni urađene analize, odnosno obdukcija uginulih labudova, kako bi se utvrdilo šta je tačno zagadilo Jojkićev dunavac.

Ipak, u udruženju tvrde da su telefonom obavestili Ministarstvo, što nažalost državnim službenicima nije bilo dovoljno, već su očekivali obaveštenje pisanim putem.

Inače, Jojkićev dunavac proteže se na oko šest kilometara, od Krnjače ka Borči. U Borči se nalazi crpna stanica koja vodu iz ovog dunavca prepumpava u kanal Sebeš.

Sugrađani koji žive u blizini kažu da je Jojkićev dunavac odsečen od glavnog toka, jer je jedan deo dunavca zatrpan prilikom seče obližnjih topola.

O ovome ćemo obavestiti „Srbijašume” i mi i inspekcija kako bi njihove službe izašle na teren i utvrdile o čemu je reč. Vrlo je važno da u dunavac ulazi sveža voda kako bi živi svet mogao da opstane u ovom delu grada – ističe Zoran Janković iz udruženja Eko Pančevački rit.

A dok nadležne službe čekaju na pisana obaveštenja o ovom zagađenju, stanje u Jojkićevom dunavcu se ne menja, jer života u ovom eko sistemu više nema!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Kazne za „šverc“ u gradskom prevozu od danas drastično poskupljuju

    Smrad u vazduhu ne prestaje, oseća se na celoj levoj obali