in

Još jedna ekološka katastrofa na levoj obali, pomor ptica i ribe u Jojkićevom dunavcu

Kako saznajemo u udruženju Eko Pančevački rit, pre samo nekoliko dana njihova eko patrola je po pozivu sugrađana obišla Jojkićev dunavac i tamo zatekla uginule životinje, tačnije ptice i ribe.

Samo u dužini od 50 metra pored dve vikendice uginula su četiri mlada labuda i njihov otac. Takođe su uginule i dve patke, a po površini vode koja ima modro plavu boju (kao indigo) ima mnoštvo uginule ribe – objavilo je udruženje

Aktivisto udruženja uspeli su da zbrinu jednog mladog labuda koji je u teškom zdravstvenom stanju. Oprali su ga od zatrovane vode i osušili ga, a zatim su ga smestili u toplu slamu.

Ipak na ovoj lokaciji ostalo je drugih ptica, koje nisu uspeli da izmeste iz zagađenog dunavca.

Ovaj pomor, udruženje Eko Pančevački rit odmah je prijavilo nadležnima kako bi stručnjaci izašli na teren i uzorkovali vodu iz Jojkićevog dunavca.

Vikendaši sumnjaju da je razlog uginuća najverovatnije pucanje kanalizacione cevi naselja Kotež koja se nalazi na oko 500 metara od dunavca. Takođe, stanovnici vikend naselja Mika Alas kažu da se kod njih oseća nesnosni smrad.

Sporna cev prolazi kroz Dunavski forland koji je kaskadno povezan sa ostalim forlandima i Jojkićevim dunavcem.

Pošto nivo Dunava naglo opada moguće je da se sada slobodnim padom kompletne otpadne vode od kanalizacije slivaju u dunavac.

Živimo u delu Beograda koji je najbogatiji prirodnim bogatstvom biljnog i životinjskog sveta, komšije su nam brojne zakonom zaštićene vrste.

Nažalost, često izgleda da nemamo načina da ovo bogatstvo zaista zaštitimo i sačuvamo za buduće generacije.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Trasa linije 85 izmenjena do kraja jula, zbog radova na Novom Beogradu

Alarmantno – 10 puta više gojazne dece nego pre 50 godina