in

Sumnja se da je uginuće ribe u kanalu Vizelj posledica izlovljavanja strujom

Prethodnih dana sugrađani koji žive nedaleko od kanala Vizelj u Borči, primetili su uginuće ribe u kanalu i to kod šetališta nadomak KKK BSK Borča.

O ovome je ubrzo obavešteno udruženje Eko Pančevački rit čiji su aktivisti ubrzo izašli na teren kako bi utvrdili obim i razloge uginuća ribe u kanalu.

Kako je udruženje objavilo, na potezu od pontona do kraja šetaćke staze, u dužini od oko 500 metara, zatečeno je oko hiljadu komada uginule ribe.

Uglavnom su u pitanju sitniji komadi ribe, najviše babuške, ali i desetak komada štuke težine do kilograma, par komada smuđa težine do pola kilograma, desetine malih šarančića.

Po našem mišljenju do uginuća je došlo najverovatnije zbog ribokradica koji su ribu izlovljavalji aparatom na struju. Krupniju ribu su pokupili, a sitnu su ostavili – kažu u udruženju Eko Pančevački rit

Prvi razlog za ovakvu sumnju je činjenica da na delu kanala gde je uginula riba, nema ni jednog zagađivača, niti postoje cevi koje bi mogle da ispuste zagađenje u kanal Vizelj.

Osim toga detaljno su pregledani i drugi delovi kanala. Ni na potezu ka crkvi u Borči, kao ni na potezu ka Kovilovu, nije pronađena niti jedna uginula riba.

Po osnovu prijave udruženja Eko Pančevački rit, na teren je izašla i vodoprovredna inspekcija, kako bi bile utvrđene sve činjenice.

Postavlja se pitanje, da li je zaista bilo neophodno da se na ovakav način, strujom izlovljava riba u kanalu Vizelj i da li se tome može stati na put.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

BusPlus kontrola opet zadržava autobuse kod Pančevačkog mosta

Školska godina od septembra sa puno novina