in

Heroj Marko iz Borče: Pre 17 godina spasio je dva mlada života

Jedan od naših sugrađana juče je proslavio 17 godina od nesvakidašnjeg spasavanja koje se desilo baš tu u našem komšiluku, na levoj obali. Te 2002. godine, sa svojih nepunih 12 godina spasio je dva svoja druga iz ledene vode.

Nisam razmišljao, znao sam samo da treba da im pomognem – rekao je tada ovaj dečak

Datum 27. januar 2002. godine. Praznik Sveti Sava. Iz ledene vode kroz polomljeni led virile su dve dečije glave.

Tog dana Marko Živojinović čuo je zapomaganje dva dečaka, Stefana Perovića i Marka Rakite. Jurnuo je ka rupi na zaleđenom kanalu i uz pomoć štapa uspeo da ih izvuče iz ledene vode.

Stefan Perović tada je imao 7 godina, a Marko Rakita 10. Sa Markom Živojinovićem bili su drugari iz komšiluka.

U to vreme Marko je bio učenik osnovne škole „Stevan Sremac“ u Borči. Bio je i član kajakaškog kluba BSK u Borči za koji je osvajao i medalje na državnom prvenstvu.

Bilo je strašno. Prošao sam preko vode i propao kroz led. Marko Rakita je hteo da mi pomogne pa je propao i on – rekao je tada sedmogodišnji Stefan Perović

Za svoju hrabrost i veliko srce sa nepunih 12 godina, Marko Živojinović dobio je zlatnu plaketu za plemenitost. A kako saznajemo od onih koji su mu bliski, i danas je isti.

Marko Živojinović i dalje živi u Borči. Kajakom se ne bavi više iako je bio uspešan i trenirao u generaciji sa sestrama Moldovan.

Kako saznajemo nije stalno zaposlen. Trenutno je posvećen svojoj ljubavi prema automobilizmu. Ostao je human i čini to nesebično.

 

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Hor škole „Rade Drainac“ predstavio se celoj Srbiji

Raskrsnica kod Pikola jezero, voda ulazi i u automobile