in

Dunavski venac, treći Beograd ili pak nešto treće?!

Dunavski venac, leva obala, treći Beograd ili pak, nešto četvrto?! - 2014
Dunavski venac, leva obala, treći Beograd ili pak, nešto četvrto?! - 2014

Prema poslednjem popisu, u naseljima na Levoj obali Dunava u Beogradu, opština Palilula, živi preko 85.000 građana što je više u odnosu na 70 % opština i gradova u Srbiji.

Na skoro svim prethodnim gradskim izborima, tokom kampanja, gotovo sve stranke zalagale su se za veliku decentralizaciju Beograda, odnosno vraćanje nadležnosti opštinama, kao i formiranje novih lokalnih uprava.

Oni koji su protiv „rasparčavanja“ opština a koji navode da u vreme krize i štednje nije poželjno povećavati armiju birokrata, isti su oni koji su povećali broj zaposlenih u administraciji.

Iako se ideja za formiranje novih opština vratila u prethodnih 10-ak godina, podsetili bismo vas da su još pre 50 godina postojale 4 opštine – Borča, Ovča, Padinska Skela i Krnjača koje su 1965. godine pripojene Paliluli.

U novijoj istoriji jedino su građani Surčina uspeli u svojim namerama. Posle mnogobrojnih peticija i protesta uspeli su da novembra 2003. godine dobiju svoju opštinu.

Nedugo zatim, 2004. godine, ohrabreno udruženje građana Dunavski venac“ pokrenulo je inicijativu za osnivanje nove opštine koja bi obuhvatala palilulska naselja Krnjača, Jabučki Rit, Kotež, Ovča, Borča, Padinska Skela, Crvenka, Kovilovo, Glogonjski Rit, Besni Fok, Vrbovski, Preliv i Dunavac.

Tada je oko 14.000 građana leve obale podržalo inicijativu za osnivanje nove opštine ali ni to nije pomoglo.

Šta je potrebno uraditi kako bi se formirale nove opštine?

Da bi se pored postojećih 11 gradskih opština (Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara i Surčin) i šest prigradskih opština (Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Sopot, Obrenovac) formirale nove, potreban je čitav set novih zakona, kao i izmena Statuta grada Beograda.

Borca - Policijska stanica - Dom zdravlja - Mesna Zajednica - 2014

Znamo da nemamo potrebnu infrastrukturu i da smo daleko od organizovanja u samostalnu opštinu, ali imajući u vidu da se o tome ozbiljno i ne razmišlja a kamoli nešto radi, ideja o novoj opštini Dunavski venac, Treći Beograd ili nešto treće deluje prilično nestvarno.

U našim naseljima nedostaju zdravstveni objekti, škole, vrtići, sportskih tereni, parkovi, kao i vodovodna i kanalizaciona mreža, da ne spominjemo kulturne ustanove, pozorišta i slično.

Prednost nove opštine i jeste u tome da ista dobija samostalne nadležnosti kako bi određene ideje i projekte sprovela u delo.

Poslovi koji su u nadležnosti opštine obuhvataju poslove na planu regulatornih radnji i upravljanja opštinom i uslužne poslove. U poslove regulatornih radnji i upravljanja opštinom spada donošenje razvojnih i drugih planova i programa, budžeta i završnog obačuna budžeta, upravljanje opštinskom imovinom, obrazovanje opštinske administrativne službe i dr.

U poslove pružanja usluga nalaze se uređenje i obezbeđenje obavljanja komunalnih delatnosti, obavljanje specifičnih usluga u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, zdravstva, socijalne zaštite, turizma, ugostiteljstva, zaštite životne sredine i druge oblasti privrede i društvenih delatnosti.

Kako Leva obala Dunava u Beogradu ima blistavu budućnost, važno je da se ta budućnost jasno predvidi, oblikuje i organizuje u korist njenih građana. Sve to bi bilo mnogo više ostvarivo i izvodljivo sa uspostavljanjem nove opštine ma kako da se ona zvala.

Zato vas kratko pitamo, da li ste za to da leva obala dobije svoju opštinu?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Gradske pijace nude reprogram starog duga za dužnike - 2014

Gradske pijace nude reprogram starog duga za dužnike

Na 95-ici u julu zabeleženo najviše „otkucanih“ karata - jul 2013

A od GSP-a čokoladica